Concert cu ochii larg închiși

romanian
Concert cu ochii larg închiși Artiști: Valentin Şerban (vioară solo), Cristina Bobe (artist vizual)

Concert cu ochii larg închiși

Artiști: Valentin Şerban (vioară solo), Cristina Bobe (artist vizual)
romanian

4 și 5 mai 2019 | Ora 20:00 | Artera 

Artiști: Valentin Şerban (vioară solo), Cristina Bobe (artist vizual)

FB Event: https://www.facebook.com/events/1354918347982066/

Preț bilet: 40 lei

 

„Concert cu ochii larg închiși" este un performance care schimbă normele convenționale de ascultare și de interpretare a muzicii clasice prin întunecarea completă a sălii de spectacol și implicarea auditoriului într-o experiență senzorială unică. Fără să mai fie distras de stimulii vizuali, publicul își îndreaptă întreaga atenție asupra sunetului și dă curs liber imaginației, într-un mediu complet relaxat, ferit de presiunea etichetelor sociale.

Conceptul propus de Cristina Bobe, artist vizual, este unic în România și constă într-un recital solo (60 min.) interpretat în întuneric de violonistul Valentin Șerban cu unele dintre cele mai complexe lucrări din repertoriul violonistic (Bach, Kreisler, Enescu, Paganini, Ysaÿe), redate exclusiv din memorie. Concertul este urmat de o discuție între artiști și public pornind de la experiențele personale de interacțiune cu muzica în întuneric, în corelație cu alte subiecte relevante pentru participanții la experiment. 

 

“Am gândit cadrul acesta pentru ca muzica să poata fi interiorizată mai ușor. Concertul e și un prilej de a retrăi propriile angoase, temeri sau bucurii, pentru a ne elibera în felul acesta de ele. Cred că procesul e unul terapeutic, iar revenirea la lumea văzută este îmbogațită pentru fiecare dintre noi de întâlnirea cu el însuși.” – Cristina Bobe, artist vizual și iniţiator al spaţiului Artera | art + medicine.

„Concertul cu ochii larg închiși” este o provocare atât pentru public, care are ocazia să înțeleagă și să perceapă muzica într-un mod diferit față de cum este obișnuit, cât și pentru violonist. „Ai mai puțină nevoie de ochi ca să cânți decât îți imaginezi. Ei te ajută să citești partitura, dar e important să nu te oprești doar la ceea ce vezi, ci să lași mâinile să răspundă, ghidate în primul rând de auz. Pe întuneric mi-e mai ușor să cânt, pentru că pot să vizualizez mai bine ceea ce aș vrea să aud și să transpun ulterior în sunet. Câteodată văzul împiedică acest exercițiu” - Valentin Şerban, violonist, membru al orchestrei Les Dissonances din Paris și concertmaestru al Orchestrei Române de Tineret.

 

În programul concertului pentru vioară solo: 

  • Johann Sebastian Bach – Partita nr. 2 în Re minor 
  • Fritz Kreisler - Recitativ și Scherzo
  • Niccolò Paganini – Capriciile nr. 3 și 6
  • George Enescu – Lăutarul 
  • Eugène Ysaÿe – Sonata nr. 4 în Mi minor

 

„Concert cu ochii larg închiși" a pornit de la ideea de a experimenta modalități creative noi de punere în valoare a muzicii clasice. Proiectul a început în spatiul Artera, urmând ca în perioada iunie - august să se desfășoare și în alte spații alternative din țara, printre care Spitalul de Psihiatrie de la Căpâlnaș, Centrul Pompadou (Petrila), atelierul Made in Roșia Montană, biserica fortificată din Cincșor, șura unei gospodării din satul Șomartin, incinta unui conac din Țara Hațegului, planetariile din Pitești și din Bacău etc.

 

At this moment, we do not have any future performances scheduled.

Stay Up To Date With Your Favorite Events

subscribe