Cartografii sonore: Concert de acordeon „De la Gershwin la Piazzolla”

Cartografii sonore: Concert de acordeon „De la Gershwin la Piazzolla”

Cartografii sonore: Concert de acordeon „De la Gershwin la Piazzolla”

Miercuri, 7 decembrie 2022, de la ora 18:00, în Stagiunea «Cartografii sonore» de la MNHCV va avea loc un nou concert în afara convențiilor, de această dată susținut de creația recentă pentru acordeon.

Veți asculta doi temerari, venind cu experiența spectacolelor de teatru semnate de regizori faimoși, după ce s-au distins pe scenele mai multor competiții de profil: Emilian Ciobanu și Emilian Mănică.

Cei doi artiști au pregătit programul sub forma unui atlas sonor care le-a oferit prilejul de a lucra încă o dată cu maestrul Fernando Mihalache.

Conceptul programului s-a dezvoltat pornind de la textura hărții «Le Guide du voyageur en France», alcătuită de Aristide Michel Perrot în jurul anului 1860, și astfel va fi început recitalul, prin preludii diafane de Gershwin, reacordate la timpul prezent.

Dialogul acordeon jazz - acordeon clasic va reflecta apoi capacitățile de proporții fulminante ale instrumentului aparținând (până de curând) doar registrelor tradiționale. O astfel de prejudecată i-a convins pe artiști să realizeze special pentru Stagiunea «Cartografii sonore» o demonstrație de virtuozitate a muzicii culese din toate colțurile lumii, compusă recent cu inspirația registrelor tradiționale, însă cu viziunea nelimitată a muzicii contemporane.

De la acordeon la acordeon, veți asculta tango dus un pas mai înainte față de tendințele ultimilor ani. O plenitudine de palete sonore din SUA, Argentina, Spania, Bulgaria va mai dezvălui atlasul serii, susținut în plan vizual de hărțile de colecție ale Muzeului.

Ritmuri suprapuse, bossa nova, dansuri balcanice și șansonete vor alcătui „Muzica terestră” pe care o veți asculta miercuri seară în premieră în această formă. Concertul va avea multe în comun așadar, cu geografia, fenomenele naturii ce pot fi descrise doar prin valurile mării, ritmurile ploii, adieri de vânt, erupții vulcanice sau prin fenomenul de subducție al scoarței terestre.

Numele acestui proiect este Duo Accordis Anima care și-a propus să concerteze în astfel de spații unde muzica este capabilă să miște decorul și sufletele ascultătorilor la un loc pentru a le recompune împreună în forme noi, reacordate momentului prezent.

Spre final, programul va continua cu piese care au stârnit aplauzele a mii de oameni la concertele marilor festivaluri de acordeon din lume. Celor doi virtuozi li se va alătura maestrul pentru a încheia concertul printr-un duel provocator între trei generații de artiști.

Vor merita aplauzele voastre Emilian Ciobanu, Emilian Mănică și Fernando Mihalache.

Accesul la eveniment se va face prin plata biletului de intrare la Muzeul Hărților, în valoare de 10 lei, prioritate având rezervările efectuate prin EventBook, la această adresă: (urmează a fi completată curând).

Scenografia spectacolului: Harta «Le Guide du voyageur en France» de Aristide Michel Perrot, 1860

Decorul: Expoziția „Donații recente. Itinerar francez” prin care sunt grupate o serie de lucrări recent intrate în colecția muzeului. Expoziția propune publicului un itinerariu vizual inedit, prin intermediul unor obiecte prețioase, hărți, gravuri, enciclopedii și atlase din secolul al XIX-lea și de la începutul secolului XX, cu un conținut bogat și divers referitor la geografia, istoria, arta și cultura franceză. 

Despre artiști:

Emilian Ciobanu, născut într-o familie de acordeoniști, a studiat acordeon jazz la Colegiul Național Dinu Lipatti, acordeon clasic la Universitatea Națională de Muzică, fiind în prezent parte din prima generație de absolvenți (2022) ai cursurilor de master de la UNMB. A colaborat cu regizori precum Ion Caramitru, Teodora Cîmpineanu, Ivan Dobcev și Margarita Mladenova, Horațiu Mălăele, Attila Vizauer, participând la numeroase show-uri televizate.

Emilian Mănică, a studiat inițial pianul la Colegiul Național Dinu Lipatti, iar la Universitatea Națională de Muzică s-a înscris la secția de Acordeon clasic. A participat la numeroase concursuri naționale, fiind laureat al Olimpiadei Naționale de Interpretare Muzicală. A colaborat cu Teatrul Metropolis și studenți ai UNATC.

Fernando Mihalache a absolvit Facultatea de Compoziție a Universității Naționale de Muzică și apoi a înființat prima Catedră de acordeon în cadrul aceleiași instituții. S-a perfecționat în studiul acordeonului cu reputați maeștri în plan internațional, a fost invitat la prestigioase festivaluri internaționale, a susținut în primă audiție românească, alături de Orchestra Radio „Concertul pentru acordeon și ansamblu de cameră” de Aurel Stroe, a aranjat pentru acordeon numeroase lucrări importante.

At this moment, we do not have any future performances scheduled.

Stay Up To Date With Your Favorite Events

subscribe

we also recommend


Abonament Mediateca Institutului Francez din Romania la Iași
Valabil 1 an de la achiziție
Abonament Mediateca Institutului Francez din Romania la Iași
Mediateca Institutului Francez din România la Iași
SCHUBERTIADĂ SoNoRo Musikland
18:00 - Friday, 2 August
SCHUBERTIADĂ
Biserica fortificată Meșendorf