fbpixel
Skip to main content

Balkan Taksim | 'Disko Telegraf' - Lansare Album

Balkan Taksim | 'Disko Telegraf' - Lansare Album

Balkan Taksim lansează albumul de debut, cu un concert în 15 decembrie, la Control Club, in București.

Balkan Taksim s-a evidențiat în ultimii ani ca una dintre cele mai originale formații muzicale din România, fiind o colaborare între artistul Sașa-Liviu Stoianovici și producătorul Alin Zăbrăuțeanu. Promovând o combinație de ritmuri și aranjamente electronice, sunete din Carpați și melodii de inspirația balcanică și anatoliană, Balkan Taksim creează un caleidoscop muzical energic și inventiv.

În piesele grupului se resimt influențe de trip-hop sau rock iugoslav, dar și tușe din muzica psihedelică a anilor 60. Instrumentele tradiționale cu coarde (cobza românească, saz-ul turcesc, šargija bosniacă) sunt susținute de structuri ritmice construite în studio, bazate pe sunete acustice prelucrate, distorsionate. Vocile cu ecou aduc o urmă de cânt rural străbătut de asprime, dar și de melancolie. Cântecele „povestesc” despre dragoste, călătorie, dans, despre moarte și uitare. Poezia populară se întrețese cu viziuni futuriste, iar folclorul muzical al Balcanilor, Anatoliei și Carpaților este mai degrabă un pretext pentru găsirea unor noi formulări artistice.

Explorările lui Sașa în zona muzicii țărănești vechi – românească și balcanică – și  interesul pentru cultura slavilor din sud  l-au determinat să călătorească în diferite regiuni, interacționând cu artiști și muzicanți locali pentru a aduna sunete și povești muzicale direct de la sursă.

Albumul ,Disko Telegraf’  este creat folosind instrumente tradiționale românești, turcești și balcanice, ritmuri străvechi din Carpați, voci atemporale, sunete psihedelice, tehnologii muzicale contemporane și viziuni futuriste.

Piesele de pe disc își trag rădăcinile dintr-o serie de experiențe culturale deosebite pe care Sașa le-a avut în timpul călătoriilor sale în Turcia și în spațiul fostei Iugoslavii. Toate aceste episoade, cât și cercetările făcute în satele românești, au contribuit decisiv la nașterea albumului de debut.

Disko Telegraf’ este lansat internațional la prestigioasa casă de discuri Pariziană Buda Musique și este disponibil in format fizic pe CD și dublu Vinyl; conține 13 piese compuse în ultimii doi ani printre care și single-urile deja lansate: ZalinaAnadolkaLuncaŽali Zare și Shlonak, piese ce au fost în playlisturile unor radiouri internaționale foarte importante (BBC Radio 3 & 6 Music, KEXP, KCRW, KUTX, Soho Radio și multe altele).

Albumul este produs de Balkan Taksim și este masterizat de artistul și producătorul muzical francez Alex Gopher (faimos pentru colaborările cu trupe și artiști precum Air, Etiene de Crecy, Mr. Oizo, Gesaffelstein, Carla Luciani sau Ethienne Daho) la Paris.

Discul se bucură deja de aprecieri în mass-media internațională de specialitate, adunând recenzii de patru si trei stele, acordate de reviste prestigioase; iată doar câteva exemple:

“An unusual and bewitching Balkan music, more introspective that exuberant, but nevertheless rich in arguments to make dance, a psychedelic sound, nourished by dub effects & electrified lutes.” ­– Le Monde

“Merges Anatolian '70s acid rock with Massive Attack's menacing creep.” – MOJO (★★★★)

“Their kaleidoscopic compositions channelling the big-hearted borderless spirit of primetime Andrew Weatherall.” – UNCUT (7/10)

Sounds like timeless Massive Attack beats, meeting modern masterpieces of psychedelic Romanian folk joints. It’s deep and immersive.” – Songlines (★★★★)

“A sort of Balkanic trip-hop that's intriguingly layered, and inclined to continuously unfold new revelations.” ­– Shindig! Magazine (★★★★)

“It’s glorious sounds.” ­– OUTinPerth (★★★★)

“The cosmic sound of the elektro saz with the heavy and earthy basslines creates the perfect alchemy between the memory of customs and the projection of this music of 'formerly in the present.” ­– Rolling Stone (FR) (★★★)

“We like a lot!” ­– Télérama (★★★)

“Each track on this album is a journey of exploration.” ­– Folk Radio UK

Evenimentul de lansare de pe 15 decembrie din Control Club va începe la ora 18:30 și se va organiza urmând toate prevederile legale aflate in vigoare la data desfășurării lui, fiind permis accesul unui număr limitat de participanți. Pe măsura ce aceste prevederi vor fi anunțate de autorități, le vom transmite tuturor participanților.

Accesul se va face exclusiv pe baza certificatului verde COVID-19. Acesta este disponibil pentru:

• PERSOANELE VACCINATE cu ambele doze și care au împlinit 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare;

• Persoanele care se află în perioada cuprinsă între a 15-a și a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu SARS-CoV2.

Certificatul verde COVID-19 se poate descărca de aici: https://certificat-covid.gov.ro

Suntem obligați să verificăm aceste documente la acces.

Este obligatorie purtarea măștii de protecție pe toată durata evenimentului.

Copiii sub 12 ani au acces gratuit atât timp cât sunt însoțiți de un adult plătitor de bilet. Pentru copii peste 12 ani va fi nevoie de prezentarea unui certificat verde COVID-19. Dacă copilul are peste 5 ani va trebui să poarte mască.

Ora acces: 19.00