fbpixel
Skip to main content

eXplore festival #14: No Change or "freedom is a psycho-kinetic skill" (2005)

eXplore festival #14: No Change or "freedom is a psycho-kinetic skill" (2005)

Coregrafa de origine americană DD Dorvillier participă la eXplore festival #14 cu spectacolul No Change, or “freedom is a psycho-kinetic skill” (2005)*.

Concept: DD Dorvillier
Performeri: DD Dorvillier, Elizabeth Ward, Nicolas Barrot
Design lumini: Thomas Dunn
Design sunet: Seth Cluett
Costume: Kelly Horrigan, Jessica Beebe, DD Dorvillier
Director tehnic: Nicolas Barrot
Producție: Laura Aknin – human future dance corps
Fragmente din No Change or ”freedom is a psycho-kinetic skill” au fost dezvoltate inițial cu ajutorul compozitorului David Kean. Mulțumiri speciale Dariei Fain, pentru feedback-ul precis și numeroasele vizite la repetiții.

No Change or "freedom is a psycho-kinetic skill" presupune o orizontalitate în relațiile dintre obiect, corp și sunet, dar și în percepțiile legate de ele, iar această premisă evidențiază toate acțiunile sale. DD Dorvillier își folosește corpul ca pe un obiect, o imagine sau portret al autorității. Folosește sunetul ca protagonist, un obiect în sine, ori pentru a capta mișcarea lucrurilor, a posturilor și gesturilor. Experimentăm noțiunea de inconsistență într-un teren haotic de spații interioare, acțiuni nemediate și gândire ascuțită. Promisiunea către sine? „Nu există greșeli.”

Comisionat de Danspace Project în 2005, ca parte a seriei Out-of-Space, performance-ul No Change or "freedom is a psycho-kinetic skill" (2005) reprezintă un moment crucial în traiectoria artistică a lui Dorvillier și marchează o schimbare estetică și conceptuală importantă în abordarea sa creativă. O referință pentru lucrările ulterioare, piesa a fost re-comisionată în 2010 de Danspace Project, ca parte a platformei "certain difficulties, certain joy", curatoriată de Trajal Harrel.

Prin practica sa artistică, DD Dorvillier a pus întotdeauna la încercare definițiile prestabilite, inclusiv pe cele personale, cu privire la dans și coregrafie. Prin dezvoltarea unor lucrări prin intermediul abordărilor filozofice, conceptuale și fizice, ea cercetează relațiile complexe dintre gest, statutul de spectator, corp, limbaj și percepție, într-o manieră ludică, dar și de natură imediată. Abordarea sunetului, luminii și obiectelor ca materiale cvasi-lingvistice reprezintă baza procesului ei. În ultimii ani, a acordat o atenție specială modului în care spațiul influențează lucrările sale artistice.

Înainte de a se muta în Franța, în 2010, a locuit și lucrat în New York timp de 20 de ani. În 1991, ea și coregrafa Jennifer Monson au creat Matzoh Factory în Williamsburg, Brooklyn. Pentru mai mult de un deceniu, studioul a reprezentat un refugiu de bază pentru experimentare, unde artiștii se adunau pentru spectacole, repetiții și lecturi.

Lucrările sale au fost prezentate și produse în New York și Europa, la scară largă. A primit numeroase premii, iar în 2008 a fost mentor artistic (alături de Trajal Harrell) în cadrul programului DanceWeb, la ImPulsTanz. A lucrat ca artist-cercetător asociat în cadrul programului exerce la ICI – CCN în Montpellier, în perioada 2017 - 2019, fiind în prezent artist asociat la Centre de développement chorégraphique national (CDCN) - “Le Dancing”, în Dijon, Franța. În 2019, ea și compozitorul Sébastien Roux vor inaugura La Corvette, un nou spațiu pentru cercetare și experimentare în dans și muzică, în rurala Burgundie, Franța. humanfuturedancecorps.org

* Recomandat 18+

Credit foto: Karolina Miernik

eXplore festival #14

Producători: Asociația 4Culture & WASP Studios

Proiect cultural co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național
Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția AFCN.
AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

Parteneri: Institutul Balassi - Institutul Maghiar din Bucureşti, Teatrul Tineretului Piatra Neamț, Centrul Cultural Palatele Brâncovenești, Institutul Geologic al României - Muzeul Național de Geologie, Muzeul de Artă Craiova

Parteneri media: Radio România Cultural, Modernism, Zeppelin, Revista ARTA, Designist, Feeder, IQads, România Pozitivă