fbpixel
Skip to main content

ILUZIA CEA MARE / LA GRANDE ILLUSION

ILUZIA CEA MARE / LA GRANDE ILLUSION

#drama #war

Franţa / 1937 / 114’ / a/n / s.rom. / Dramă, film de război

R: Jean Renoir

Cu: Jean Gabin, Pierre Fresnay, Erich von Stroheim, Marcel Dalio, Dita Parlo

 

Într-un lagăr de prizonieri situat la graniţa franco-germană, în timpul Primului Război Mondial, uniforma militară uneşte bărbaţii din toate categoriile sociale.

„Renoir substituie tramei lineare, dramei construite, o dezvoltare în linii frânte, întretăiate. Ceea ce determină împletirea acţiunilor nu este dezordinea intenţionată, complex, armonios concentrată, rigidă ca un protocol. Această tehnică de construcţie, care aminteşte arta maestrului de dans sau a profesorului de scrimă, este foarte firească şi funcţională în film”. (Jean Mitry, „Dictionnaire du Cinéma”, 1963)

„În ajunul celui de-al Doilea Război Mondial, această operă idealistă apare ca o avertizare. Cu obişnuitul său simţ al povestirii, Jean Renoir se ataşează unui microcosmos şi descoperim în lagărul său toate caracteristicile Franţei interbelice.” (Jean-Philippe Guérand, „Dictionnaire des Films Larousse”) 

 

Nominalizare Oscar pentru Cel mai bun film. Regizorul Jean Renoir a fost distins cu un premiu pentru creaţia sa artistică desăvârşită la Festivalul de la Veneţia.

we also recommend

disponibil până la 31.12, 72h de la achiziționarea biletului
UN SURÂS ÎN PLINĂ VARĂ

Cinemateca Online
Online

18.09.2021
Ficțiune 2

Bucharest Short Film Festival 2021
Cinemateca Eforie, Bucuresti