program image

Program I ❤ DOC: Top 10 cele mai bune documentare românești post-1989

n 2023, Festivalul Internațional de Film Documentar fARAD  – co-produs de Insula 42 și Centrul Municipal de Artă Arad / Primăria Arad  – a împlinit zece ani. Cu acest prilej, echipa festivalului a organizat un vot în rândul comunității de cineaști, participanți și mentori ai festivalului spre a stabili un Top 10 al celor mai bune documentare românești post-1989, pe care l-a anunțat în închiderea ediției:

#01 • Autobiografia lui Nicolae Ceaușescu (Andrei Ujică, 2010)
#02 • Toto și surorile lui (Alexander Nanau, 2014) 
#03 • Acasă (Radu Ciorniciuc, 2020)
#04 • Colectiv (Alexander Nanau, 2019)
#05 • Ouăle lui Tarzan (Alecu Solomon, 2017)
#06 • Crulic – Drumul spre dincolo (Anca Damian, 2011)
#07 • Timebox (Nora Agapi, 2018)
#08 • Asta e (Thomas Ciulei, 2001)
#09 • Născuți la comandă. Decrețeii (Florin Iepan, 2005)
#10 • Țara moartă (Radu Jude, 2017) 

Acum, într-un spin-off la București dedicat documentarului românesc, sub titlul I  DOC, Insula 42 vă invită la un micro-festival de vizionare a filmelor documentare din top, însoțite de discuții cu realizatorii lor și alți invitați speciali, printre care regizorii Nora AgapiThomas CiuleiLaurențiu Damian, Radu JudeAlexandru Solomon și actorul Vlad Ivanov. Evenimentul se va derula la ARCUB – Hanul Gabroveni, Sala Mare în perioada 18-20 mai.

 DOC e un top subiectiv, pentru că e al comunității fARAD; dacă o altă comunitate și-ar propune un astfel de top, probabil că titlurile ar diferi pe ici pe colo, însă nu cred că în părțile esențiale. Topul de față e, de fapt, un demers necesar pentru o discuție – chiar și în contradictoriu –, într-un moment în care foarte mulți profesioniști militează pentru documentar sub acest slogan, documentarul contează. E un prilej menit să dea o importanță genului, să inițieze o conversație cu implicații sociologice și să scoată la iveală niște vârfuri.”  – Mihai Chirilov, consultant artistic fARAD

Proiectul integrează și expoziția "Milton Glaser: Art Is Work" și definește o inițiativă mai largă de recuperare și promovare a excelenței în două arte vizuale mai puțin mediate public: designul grafic și filmul documentar.

 DOC este produs de Insula 42 în colaborare cu TypopassageTM și în parteneriat cu ARCUB - Centrul Cultural al Municipiului București, The Institute și Universitatea Națională de Arte București. Proiect co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național. Cu sprijinul Dacin Sara.

Tarife
Bilet proiecție individuală: 20 lei – tarif general / 15 lei – tarif redus pentru elevi, studenți, pensionari

Abonament 4 bilete: 60 lei – tarif intreg / 45 lei – tarif redus (elevi, studenți, pensionari)


Alocarea locurilor se face la sosirea în sală, la alegere dintre locurile disponibile.

 

Mai multe detalii la www.farad.ro

événements