program image

Program Festivalul de Film Ceau, Cinema! Ediția a X-a

Ceau, Cinema! sărbătoreşte ediţia a zecea într-un moment special, când Timişoara este Capitală Europeană a Culturii. De aceea, în 2023, festivalul celebrează mai mult ca oricând diversitatea şi frumuseţea cinematografiei europene.

Programul cuprinde secţiuni precum Competiţia (dedicată filmelor regizate de cineaşti din ţări cu minorităţi tradiţionale în Banat), Focus Norvegia (o selecție de filme norvegiene prezentate în premieră la Timișoara, cu participarea unor cineaști norvegieni), Focus Spania, Doc-minică (secţiunea de documentare), Proiecţii speciale, Premiere româneşti, Filme Bănăţene, Ceau, Junior!

La proiecţii se adaugă paneluri de discuţii cu invitaţi străini şi români, o expoziţie aniversară, lansarea unei cărţi despre istoria festivalului, un atelier de scenaristică, un atelier creativ pentru copii, un masterclass şi mai multe sesiuni de Q&A.

Ceau, Cinema! este un festival dedicat filmului european, organizat de Asociaţia Pelicula Culturală şi fondat împreună cu Asociaţia Marele Ecran.

Proiectul face parte din Programul cultural național „Timișoara–Capitală Europeană a Culturii în anul 2023” și este finanțat prin programul European Echoes, derulat de Centrul de Proiecte al Municipiului Timișoara, cu sume alocate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Culturii.

Secțiunea Focus Norvegia este finanțată prin Granturile SEE și Norvegiene. Aceste granturi sprijină relațiile bilaterale între cele două țări, fiind cadrul în care Ceau, Cinema! a dezvoltat anul acesta un parteneriat cu Festivalul Internațional de Film de la Bergen (BIFF), cel mai mare eveniment de acest gen din Norvegia.

Sponsori: Vitas România, Groupama Asigurări.

Finanţat de: Centrul Naţional al Cinematografiei (CNC).

Parteneri: Asociaţia Marele Ecran, Bergen International Film Festival (BIFF), Centrul Cultural German din Timişoara, Forumul Cultural Austriac Bucureşti, Institutul Polonez Bucureşti, Institutul Liszt – Centrul Cultural Maghiar București, Centrul Ceh Bucureşti, Ambasada Spaniei, Institutul Cervantes din Bucureşti, Institutul Italian de Cultură din Bucureşti, Institutul Francez din Timișoara, Institutul Francez din Bucureşti.

Cu sprijinul: Asociaţia Ceva de Spus, Fundaţia Cartea Călătoare, Cinema Victoria, Animest, Ibis Timisoara City Center, TAZZ, Faber, Timişoara la cutie, Casa Artelor – Direcţia Judeţeană pentru Cultură Timiş, Claudia Roşu.

Parteneri media: All about Romanian Cinema (AaRC), West City Radio, Ziarul Metropolis.

événements