fbpixel
Movie
23 Jun 2022

Metronom - Un simbol al libertății


Cât de insignifiantă este valoarea libertății pentru cei care au cunoscut-o toată viața lor? Regizorul și scenaristul Alexandru Belc a răspuns la această întrebare când și-a făcut debutul în lungmetrajul de ficțiune cu Metronom, o dramă ce urmărește povestea unui cuplu de liceu din perioada comunistă. În rolul protagoniștilor se află Șerban Lazarovici, cunoscut pentru rolurile sale din Tipografic Majuscul și Babardeală cu bucluc sau Porno balamuc și Mara Bugarin, aflată și ea la începutul carierei cinematografice.

Personajele lor sunt doi elevi, Sorin și Ana, ce urmează să susțină examenul de bacalaureat. La prima vedere nu par foarte diferiți de niște tineri din zilele noastre: merg la chefuri, se răzvrătesc împotriva părinților și procrastinează învățatul. Însă nu trebuie să uităm faptul că acțiunea din Metronom, filmată într-o manieră tipică slow-cinemaului și într-un format specific peliculei, se desfășoară în anul 1972, într-o Românie condusă de Partidul Comunist Român.

Ana este devastată când află că Sorin urmează să emigreze în Occident împreună cu familia sa, dar pe măsură ce situația evoluează, ea realizează că plecarea lui este una dintre cele mai mici probleme cu care trebuie să se confrunte. Filmul se transformă fulgerător dintr-o joacă de copii în cruda realitate a secolului trecut, reliefând brutalitatea unui sistem ce cu greu ierta pe cineva.

Emisiunea Metronom de la Radio Europa Liberă, singurul element care le oferă o scurtă escapadă din cotidian, este, în mod ironic, și cea care îi va face captivi. Dar e, totuși, un simbol al libertății care merită riscul. O libertate pe care tinerii din ziua de azi o iau de-a gata. O libertate care i-a permis lui Alexandru Belc să câștige premiul pentru regie în cadrul secțiunii Un Certain Regard la Festivalul de Film de la Cannes.

Filmul rulează în cadrul secțiunii Zilele Filmului Românesc joi, 23 iunie, ora 21:45, la Parc Poligon Florești și Unirii Open Air, și vineri, 24 iunie, ora 10:00, la Cinema ARTA.

Articol scris de Oana Balaci