fbpixel
Movie
21 Jun 2019

Filme multi-premiate, premiere naționale și noi spații de proiecție la a 13-a ediție TIFF Sibiu


Între 27 și 30 iunie, Festivalul Internațional de Film Transilvania ajunge la Sibiu. Cele mai așteptate titluri ale anului, premiere naționale, proiecții în aer liber și  invitați speciali vor transforma orașul, timp de 4 zile, în capitala filmului, spre încântarea sibienilor  și a turiștilor veniți din întreaga lume.

Cea de a 13-a ediție TIFF Sibiu aduce noutăți, atât din punct de vedere al programului, cât și în ceea ce privește spațiile de proiecție. Astfel, în afara deja tradiționalelor locuri de întâlnire, precum Piața Mare sau Teatrul Gong, cinefilii sunt așteptați anul acesta în două noi spații. Unul dintre ele este Centrul Cultural „Ion Besoiu”, recent inaugurat, care pune la dispoziție două săli de cinema la standarde europene. Celălalt, Piața Habermann / Habermann Markt, va fi dedicat proiecțiilor open-air și se află în vecinătatea Teatrului Național „Radu Stanca”.

În premieră în România, vineri 28 iunie, în Piața Mare, va fi proiectat cel mai nou film al regizorului Danny Boyle (Trainspotting, Slumdog Millionaire, 127 hours), Yesterday - povestea unei lumi în care formația The Beatles nu a existat vreodată. Prezentat în premieră la Tribeca IFF, filmul îl are în rol principal pe Himesh Patel, cunoscut din Eastenders, care joacă rolul unui cântăreţ ce face eforturi de a se afirma într-un oraş mic din Anglia. În ciuda sprijinului primit din partea prietenei din copilărie, visurile lui se destramă uşor, uşor. După un accident bizar, el se trezeşte şi descoperă că The Beatles nu a existat vreodată. „Nu este un film despre o călătorie în timp, dar se simte de parcă muzica Beatles este prezentată din nou pentru prima dată Americii”, a declarat însuși regizorul.

O altă premieră dedicată sibienilor este și documentarul Diego Maradona, realizat de Asif Kapadia, laureat cu un Oscar în 2015 pentru biopicul Amy. Pelicula a avut premiera mondială în această primăvara la Cannes IFF și reușește să surprindă toată euforia și catastrofa deopotrivă, într-un documentar unic despre cel numit Mâna lui Dumnezeu”(The Guardian).

Pentru a celebra faptul că în 2019 Sibiu este Regiune Gastronomică Europeană, programul TIFF Sibiu aduce pe marile ecrane 3 producții speciale din secțiunea Film Food. Documentarul distins cu Premiul Emmy în 2018, Povestea risipei alimentare / Wasted!, își propune să schimbe modul în care oamenii cumpără, gătesc, reciclează și consumă alimentele. În filmul proiectat vineri, pe 28 iunie, în Piața Habermann, regizorii Anna Chai și Nari Kye dezvăluie contribuția deșeurilor alimentare la schimbările climatice și demonstrează că fiecare dintre noi poate face mici schimbări pentru a rezolva una dintre cele mai mari probleme ale secolului XXI.

Pe 29 iunie, tot în Piața Habermann, cinefilii și gurmanzii deopotrivă, pot afla totul despre povestea fascinantă a uleiului de măsline din Extravirgin / Virgin & Extra: Jaén, The Land of the Olive Oil, cel mai recent documentar al cunoscutului regizor spaniol José Luis López-Linares, proiectat în premieră la San Sebastián IFF. Acesta propune o călătorie prin Jaén, provincia cunoscută pentru calitatea superioară a celui mai popular ingredient din dieta mediteraneană. Nu există secrete ale bucătăriei scoțiene care să nu fie dezvăluite duminică, 30 iunie, în Frații Roca în Scoția / Chef’s Diaries: Scotland, proiectat la Centrul Cultural „Ion Besoiu” (Sala Mică). În documentarul semnat de Laura Otálora Pardo, faimoșii Chefi catalani Joan, Josep și Jordi Roca, numiți în 2016 Ambasadori ONU, explorează țara-n lung și-n lat, întâlnesc pescari, fermieri și producători de brânzeturi, descoperind tradițiile locale și căutând inspirație pentru îmbogățirea meniului El Celler de Can Roca – restaurantul lor din Spania premiat cu trei stele Michelin și desemnat de două ori Cel mai bun din lume.

În plin Sezon România-Franța, cinefilii se vor putea delecta la TIFF Sibiu cu mai multe pelicule franțuzești, recent lansate pe marile ecrane. Printre acestea se numără comedia pariziană Doubles Vies, în regia lui Olivier Assayas, cu Guillaume Canet și Juliette Binoche (Oscar în 1997 pentru rolul din Pacientul englez), în care un editor de succes se vede nevoit să se adapteze la era digitală, în care cărțile nu mai există fizic, ideea de cuplu este foarte flexibilă, iar viața pare dictată de rețelele sociale. Tot comedie este și Raoul Taburin (r. Pierre Godeau), o adaptare după benzile desenate realizate de Jean-Jacques Sempé. În aceasta starul francez Benoît Poelvoorde va surprinde fanii cinemaului francez intrând în pielea celebrului vânzător de biciclete care nu și-a putut ține niciodată echilibrul pe două roți. O iubire extrem de complicată este și subiectul sofisticatei comedii romantice Un om fidel / Un homme fidele, distribuit în România de Independența Film și distins la TIFF cu Premiul Special al Juriului și cel pentru Cel mai bun scenariu la  San Sebastián IFF. Louis Garrel joacă alături de soția sa, faimoasa Laetitia Casta, cei doi formând un cuplu a cărui relație se complică atunci când ea îl părăsește pentru prietenul lui cel mai bun pentru a se întoarce spășită după moartea acestuia. Din distribuție face parte și Lily-Rose Depp, talentata fiică a lui Johnny Depp și a Vanessei Paradis.

Distins cu Premiul pentru Cea mai bună regie la TIFF și Premiul Publicului la Sundance IFF, Dama de cupă / Queen of Hearts (r. May el-Toukhy) va fi proiectat la Sibiu pe 30 iunie la Teatrul Gong. Uneori, lucrurile care se-ntâmplă sunt identice cu lucrurile care nu ar trebui să se întâmple niciodată’’, îi spune Anne fiului său vitreg, un adolescent pe care tocmai l-a sedus, aruncându-se compulsiv într-o aventură capabilă să-i distrugă viața. Actrița daneză Trine Dyrholm interpretează rolul unei avocate de succes, cu o viață de familie aparent fericită, dar care ascunde un secret controversat.

În programul TIFF Sibiu se regăsesc și două titluri curajoase, produse recent în Ungaria: Ruben Brandt, colecţionar / Ruben Brandt, Collector (r. Milorad Krstic) - o revelație în peisajul cinematografic, în care personajul central, un celebru psihoterapeut, ajunge să fure 13 tablouri din cele mai mari muzee şi colecţii private pentru a nu mai suferi de coşmaruri și Glasul Domnului / His Master’s Voice (r. György Pálfi) – o dramă SF ce urmărește aventura unui bărbat decis să-și caute tatăl dispărut în mod bizar, pe când lucra la un dosar clasificat despre extratereștri.

Biletele pentru TIFF Sibiu 2019 vor fi disponibile în curând pe https://tiff.eventbook.ro iar din data de 27 iunie vor putea fi achiziționate și de la info-point-ul din Piața Mare sau la locații, înaintea proiecțiilor.