Movie
04 Dec 2020

Denis Gheerbrant la Cineclub OWR online


Ultima ediție online a Cineclubului OWR din 2020 dezvăluie portretul cineastului Denis Gheerbrant prin patru dintre documentarele sale realizate în trei decenii diferite. Acestea sunt disponibile în perioada 4 decembrie, 2020 - 3 ianuarie, 2021 pe platforma eventbook.ro

După ce a studiat la Institutul de Înalte Studii Cinematografice (IDHEC) din Paris, Denis Gheerbrant a lucrat ca director de imagine pentru diverse filme de ficțiune cu regizori precum Jean-Pierre Denis, René Allio și Alain Bergala. În 1968 s-a alăturat grupului de cinema militant Cinélutte, devenit ulterior compania de producție „Les Films d´Ici”, care a produs aproape toate filmele sale. A realizat primul său documentar, „Printemps de square”, în 1978, despre niște tineri parizieni din arondismentul 15. De atunci și până în anii ’90 el a alternat munca sa ca director de imagine cu cea de realizator de film documentar preocupat de realitatea socială și umană care îl înconjoară, iar în ultimii 30 de ani s-a dedicat în întregime filmelor proprii.

Abordarea sa ca regizor descinde din tradiția cinema-ului direct, aplicat într-o manieră personală. Gheerbrant se aventurează de unul singur cu camera în mijlocul comunităților pe care le explorează, creând mereu o relație nemijlocită și intimă cu subiecții săi și reușind să surprindă o realitate în plină și pătimașă desfășurare. Autenticitatea acestor relații acordă filmelor sale senzația unui prezent viu ce se derulează spontan în fața ochilor și în care te scufunzi odată cu cineastul însuși. 

Despre filmele lui Denis Gheerbrant prezentate la Cineclub

„Chestiune de identitate” („Question d'identité”, Franța 1986)

durata: 53 de minute

subtitrat în limba română

Unul dintre primele filme ale cineastului care poartă deja amprenta stilului său brut și direct, „Chestiune de identitate” urmărește o comunitate de tineri arabi din suburbiile sărace ale Franței, aflați în tranziția tumultuoasă dintre adolescență și maturitate. Gheerbrant surprinde conflictele lor interioare și felul în care se raportează la imaginea de imigranți tolerați în societatea franceză. Momentele de reflecție asupra crizei identitare sunt împletite în montaj cu momente ludice și poetice ce debordează de energia tinerilor, care, măcar pentru câteva clipe, uită de trecut și viitor și se dedau întru totul prezentului. 

„Și viața” („Et la vie”, Franța 1991)

durata: 95 de minute

subtitrat în limba română

Filmul este o nouă incursiune, de data aceasta mai extinsă, în suburbii industriale aflate în declin în orașe precum Marsilia, Charleroi, Geneva etc. Camera se mișcă neobosită de la un personaj la altul, de la un loc la altul, surprinzând fragmente scurte, uneori banale dar reprezentative din viața subiecților care, deși nu se cunosc, au ceva în comun - aparțin clasei muncitoare aflate pe cale de dispariție. Pe lângă documentarea acestul fenomen social, asociat cu sentimente de teamă, regret, nostalgie, Gheerbrant reușește să se apropie extrem de mult de oamenii pe care îi filmează. În ciuda sau poate tocmai din cauza trecerii lui pasagere prin viața lor, aceștia se deschid cu generozitate în fața lui, bucuroși că există un martor dispus să asculte povestea vieții lor. 

„Viața e imensă și plină de pericole”, („La vie est immense et pleine de dangers”, Franța 1995)

durata: 80 de minute

subtitrat în limba română

„Viața e imensă și plină de pericole, și trebuie sa fii atent să nu te zdrobească și… să nu răcești”. Așa îi explică lui Gheerbrant micul Cédric, care are 8 ani și este internat la Institutul Curie din Paris, la secția de oncologie pentru copii. În acest fel se desfășoară discuțiile dintre Gheerbrant și tinerii pacienți - discuții ce se înfiripă mereu la granița dintre suferință și imaginarul inocent al copiilor care încearcă să dea un sens realității cu care se confruntă. Prin interviuri simple, de o sinceritate deconcertantă, Gheerbrant îndrăznește să pună întrebari pe care alții s-ar teme să le rostească și reușește astfel să primească răspunsuri revelatoare despre viață și moarte. 

„Călătoria la mare”, („Le voyage à la mer”, Franța 2002)

durata: 87 de minute

subtitrat în limba română

Gheerbrant călătorește pe litoralul mediteranean, hoinărind prin locuri de campare, pe plaje și prin stațiuni. Camera întâlnește diferite personaje din toate colțurile lumii venite acum în vacanță, dezvăluind fresca unei societăți aflate în repaus. Ca de obicei la Gheerbrant primează interacțiunea vie și directă cu fiecare individ pe care camera sa îl privește. 

Biletele la film costă 10 lei sau 5 lei - preț redus pentru studenți, pensionari și persoane cu dizabilități. Dacă doriți să vizionați toate cele patru filme ale retrospectivei Denis Gheerbrant puteți achiziționa un abonament, care costă 25 de RON. Pentru vizionare şi achiziție trebuie să aveți sau să vă creați un cont Eventbook. Fiecare utilizator va avea 48 de ore după achiziționarea biletului sau folosirea codului de bare de pe abonamente pentru a viziona filmul. 

Cei care au achiziționat abonamente generale pentru OWR #13 vor putea viziona gratuit toate filmele din cadrul Cineclubului și a proiectelor online One World Romania ce se vor desfășura până la sfârșitul anului. Cei care doresc să susțină echipa OWR, având astfel acces gratuit la evenimentele asociației, pot deveni Prieteni OWR. 

Organizat de Asociația One World Romania și co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național.