Movie
15 Sep 2021

Cine-concertele TIFF Oradea 2021


Vineri, 17 Septembrie 2021, de la ora 21:00, iubitorii de film vor putea urmări cine-concertul The Lodger, unul dintre primele filme ale lui Alfred Hitchcock bazat pe povestea lui Jack The Ripper. Când proprietarii Marie Ault și sotul ei, Arthur Chesney primesc un nou locatar (Ivor Novello), sunt fericiți: este liniștit, umil și plătește chiria în avans. Dar comportamentul său misterios și suspect îi face să se întrebe dacă nu cumva el este criminalul care terorizează fetele blonde. Fiica lor, Daisy, este mult mai puțin îngrijorată, atracția ei pentru el fiind evidentă. Pe măsură ce suspiciunea că noul chiriaș ar putea să nu fie ceea ce pare, tensiunea atinge cote aproape insuportabile.

The Lodger, filmul mut pe care Hitchcock l-a regizat în 1927, este în general recunoscut a fi cel în care artistul și-a găsit propriul stil: combinația distinctă dintre moarte și fetisism, umor și tensiune intensă. Filmul va fi acompaniat muzical de artistul oradean Dubase. Acesta a pus în anul 2002 bazele labelului Guerilla Outernational, sigla sub care organizează numeroase petreceri și promoveaza breaks-ul alături de Leizaboy.

Sâmbătă, 18 septembrie, cince-concertul L'Inhumaine, un film științifico-fantastic francez, lansat în 1924, în regia lui Marcel L'Herbier va putea fi urmărit de publicul orădean. Filmul se remarcă prin tehnicile sale experimentale și pentru colaborarea multor specialiști de renume în artele decorative, arhitectură si muzică, provocând multe controverse la lansarea sa.
Cine-concert-ul realizat de Karpov not Kasparov a avut premiera la Lyon în aprilie 2019 în cadrul Sezonului Cultural Franco-Roman.
Celebra cântăreață Claire Lescot, care locuiește la periferia Parisului, este curtată de mulți bărbați, printre care un maharajah, Djorah de Nopur, și un tânăr om de știință suedez, Einar Norsen. La petrecerile ei fastuoase se bucură de atențiile lor amoroase, dar rămâne insensibilî la avansurile acestora. În timp ce își anunță intenția de a pleca într-o călătorie în jurul lumii, află că Norsen s-a sinucis din cauza ei. În timp ce vizitează locul în care se află corpul lui Norsen și pe masură ce își recunoaște sentimentele pentru el, descoperă că el este viu. 
Karpov not Kasparov sunt cunoscuți pentru concertele lor live din întreaga Europă (au cântat în 40 din cele 44 de state europene) dar și pentru seria lor de cine-concerte avantgardiste. Albumul lor din 2016 a fost declarat cel mai bun al anului de Scena9.ro și "probabil cel mai bun album de gen al ultimilor... 30 de ani din România" de către Muzici&Faze.

Duminică, 19 septembrie, Simonei Strungaru şi Sebastian Burneci vor acompania live o colecție rară de scurtmetraje românești de arhivă din prima jumătate a secolului 20, adevărată mărturie a cinemaului românesc timpuriu. De la reverie până la comedie burlescă, colecţia “De haz, de necaz”, creată special pentru TIFF Oradea, deschide o fereastră asupra vieţii de la început de secol 20.
Pubicul va putea viziona scurt-metrajele: 
-    Haplea (r. Marin Iorda, 1928)
-    Năzbâtiile lui Haplea (r. Traian Popescu-Tracipone, 1948)
-    Lache în Harem (r. Marcel Blossoms, Micu Kellerman, 1927)
-    Gogulică CFR (r. Cornel Dumitrescu, 1929). 
Cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei şi al Arhivei Naţionale de Film. 
Absolventă a masteratului in muzică la Conservatorul din Amsterdam, Simona Strungaru este un muzician plurivalent, dirijoare de orchestră, compozitoare si pianistă. Dirijor permanent al ansamblurilor Bucharest Jazz Orchestra si Sonomania, compune muzica de film, inregistrează muzică originala, si concertează la festivaluri internationale de gen.