fbpixel
Movie
26 Feb 2020

Cele mai bune documentare românești se văd la One World Romania 13


Alături de panorama filmului documentar internațional pe care o oferă în fiecare an, One World Romania este și o vitrină a celor mai incitante producții românești ale momentului. Ediția a treisprezecea, care se va desfășura între 20 și 29 martie, va cuprinde proiecția primului documentar românesc selecționat în competiția oficială de la Sundance, două avanpremiere și două dintre filmele cele mai discutate ale ultimelor zile.

Noua ediție a festivalului One World Romania se va deschide vineri, 20 martie, cu proiecția filmului Acasă - My Home, în regia lui Radu Ciorniciuc. Acesta prezintă povestea familiei Enache, ai cărei 11 membri au trăit în Delta Văcărești izolați de societate, fără documente și acces la educație sau sănătate, timp de 20 de ani, până când locul a devenit o rezervație naturală și ei au fost evacuați. Filmul a obținut premiul pentru cea mai bună imagine la Sundance și va rămâne în anale ca fiind prima producție românească documentară care să fi concurat în competiția oficială a acestui festival. Dincolo de valoarea sa artistică, Acasă este și un proiect umanitar, care i-a urmărit și susținut pe protagoniști. Proiecția filmului va avea loc în prezența echipei.

Radu Jude va fi un invitat de seamă al festivalului, unde va veni să prezinte două filme: Tipografic majuscul și, în avanpremieră, Ieșirea trenurilor din gară, proaspăt lansate la Festivalul de la Berlin. Ambele filme își propun să demonstreze polifonia istoriei în contrast cu omogenitatea perfectă a discursului oficial.

Protagonistul filmului Tipografic majuscul este Mugur Călinescu, elev de liceu și element ostil socialismului românesc. „Obiectivul”, cu convingeri anti-naționaliste și atitudini instigatoare, ascultă Europa Liberă și mâzgălește cu creta lozinci dușmănoase, iar destinul lui nu poate fi altul decât reeducarea. Povestea lui Mugur este narată de personajele din dosar, mutate din arhivă în decorurile schematice de platou TV. Aceeași întâmplare a inspirat-o și pe regizoarea de teatru Gianina Cărbunariu, al cărui spectacol cu același nume face parte din proiectul „Vieţi paralele - Secolul 20 văzut prin ochii Poliţiei Secrete”, care dramatizează poveşti reale est-europene despre poliţiile politice din timpul comunismului. Tipografic majuscul va fi jucat pe scena teatrului Odeon în cadrul festivalului One World Romania, joi 26 martie. 

Ieșirea trenurilor din gară este alcătuit din zeci de fotografii-portret inedite, cu victimele Pogromului de la Iași din anul 1941, descoperite în arhive de istoricul Adrian Cioflâncă și de cineastul Radu Jude. Ele conferă un chip concret uneia dintre marile atrocități petrecute pe teritoriul românesc în secolul al XX-lea. Tot atâtea rememorări, desprinse din declarațiile oficiale scrise ale familiilor victimelor și ale martorilor evenimentelor, dovedesc amploarea brutalității soldaților și a localnicilor care au dus la îndeplinire planul criminal antisemitic. Prima proiecție a filmului, de duminică 22 martie, va fi urmată de un dialog cu Radu Jude și Adrian Cioflâncă, în timp ce pentru a doua li se alătură istoricul și filozoful Gáspár Miklós Tamás.

O altă avanpremieră va fi cea a documentarului A Rifle and a Bag, de curând lansat la Festivalul de la Rotterdam, debutul unui colectiv creativ compus din Arya Rothe, Isabella Rinaldi și Cristina Haneș. Aceasta din urmă s-a remarcat pe scena filmului românesc cu două mediu-metraje, Antonio și Catarina și Veghe. În A Rifle and a Bag, cele trei co-regizoare urmăresc un cuplu de tineri, foști membri ai organizației politice maoiste care luptă pentru recunoașterea moștenirii Partidului Comunist al Indiei. Ei încearcă să își crească băiatul de șase ani și bebelușul care se naște în timpul filmărilor, deși delimitările castei de care aparțin le dezechilibrează bunăstarea vieții de zi cu zi.

În sfârșit, spectatorii One World Romania vor avea ocazia să afle odiseea pe care au parcurs-o Alexander Nanau și echipa lui în încercarea de a reda incendiul de la Colectiv și urmările acestuia asupra victimelor, autorităților și întregii societăți românești. Filmările au durat mai bine de un an și au pătruns atât în intimitatea supraviețuitorilor și a familiilor acestora, cât și în procesul decizional al cabinetului ministrului Sănătății din perioada respectivă sau în redacția Gazetei Sporturilor, în timp ce dezvăluia scandalul dezinfectanților diluați folosiți pentru tratarea răniților. Dacă Ieșirea trenurilor din gară este o comemorare a unui episod din trecutul relativ îndepărtat, Colectiv îndeplinește același rol față de trecutul recent, cu speranța ca generațiile viitoare să își învețe lecțiile cuvenite.

De acum înainte, toate biletele la proiecțiile individuale și toate tipurile de abonamente pot fi achiziționate de pe site-ul Eventbook.

Puteți afla toate detaliile privind ediția a 13-a a festivalului - program complet, informații despre filme și invitați - de pe site-ul acesteia: www.festival-oneworld.ro.