Movie
30 Sep 2024

9 international experts to judge the Animest.19 competitions


9 specialiști internaționali jurizează competițiile Animest.19

Ediția a 19-a Animest aduce peste 350 de filme de scurt si lungmetraj din întreaga lume, majoritatea organizate în 7 secțiuni competiționale, precum și două concursuri de dezvoltare de proiecte de animație: deja consacratul Pitch, please! și recent lansatul Toon Scripts.

Line-up-ul jurațiilor de anul acesta include nume importante la nivel internațional în lumea filmului de animație, precum și specialiști autohtoni în scenaristică, animație, muzică și VR.

 

Cunoaște jurații internaționali Animest.19!

 

Jonathan Hodgson (Marea Britanie)

Unul dintre cele mai mari nume ale animației contemporane, Jonathan Hodgson a regizat animații în cele mai diverse formate de-a lungul unei cariere de peste 40 de ani. Scurtmetrajele sale au câștigat numeroase premii internaționale, inclusiv două premii BAFTA pentru The Man with the Beautiful Eyes în 2000 și Roughhouse în 2019. De curând a finalizat un documentar de animație care ilustrează experiența copiilor care trăiesc războiul din Ucraina - Margarita's Story. Toate aceste titluri, alături de alte 9 scurtmetraje din filmografia sa vor putea fi văzute de spectactori în Retrospectiva Animest.19 dedicată lui (8 octombrie, 19:00, Institutul Cervantes).

Jonathan a ținut prelegeri în Marea Britanie și în străinătate, iar din 2008 este coordonator de curs în cadrul programului de diplomă în animație la Universitatea Middlesex. Talentele sale oratorice și pedagogice vor putea fi observate de participanții la masterclass-ul pe care-l va susține pe 11 octombrie, Drawing on Reality.

*Jonathan va juriza competițiile de scurtmetraj și film studențesc.

 

Claudia Cazzato (Italia)

După mulți ani petrecuți în lumea corporatistă, Claudia Cazzato s-a alăturat start-up-ului lui Nørlum, Craft, unde s-a ocupat de colaborările cu festivalurile și de finanțarea nerambursabilă. Dorința ei de a experimenta noi modalități de a interacționa cu publicul a făcut-o să se alăture apoi Festivalului de Film de Animație VOID din Copenhaga. Curioasă să descopere cum sunt create minunatele povești, s-a alăturat în 2020 echipei de producție de la studioul Sun Creature, distins cu premii. De atunci, a lucrat la seriale și materiale scurte comandate de HB, Mihoyo x Genshin Impact, Supercell x Brawl Stars, și alții. În prezent, ocupă funcția de producător asociat pentru conținut de marcă.

*Claudia va juriza competițiile de scurtmetraj, film studențesc și Toon Scripts

 

Clara Marquardt (Franța)

Clara Marquardt deține o diplomă în literatură modernă și un master în proprietate intelectuală de la Universitatea Sorbona. După diverse experiențe în vânzări internaționale, festivaluri și producție, s-a alăturat în 2020 companiei franceze de producție și distribuție Les Valseurs, nominalizată la Oscar, inițial ca director de dezvoltare, iar în prezent ca producător care colaborează cu noi regizori din întreaga lume atât în domeniul ficțiunii, cât și al animației. Printre succesele recente ale casei de producție Les Valseurs se numără filme nominalizate la Oscar, la César, la Cannes, premiate la Locarno - Nefta Football Club, Sideral, Big Bang, Aunque es de noche, Heartless. Anul acesta a fost lansat serialul animat Samuel, al lui Emilie Tronche, care a stabilit un nou record pentru ARTE - peste 25 de milioane de vizualizări într-o singură lună doar pe rețelele digitale ale canalului franco-german.

*Clara va juriza competițiile de scurtmetraj, film studențesc și Pitch, please!

 

Pierre-Luc Granjon (Franța)

A studiat la Școala de Artă Aplicată din Lyon și și-a început cariera în animație în 1998 la Studioul Folimage. După mai multe scurtmetraje realizate cu tehnica stop-cadru și din hârtie decupată (A Little Adventure, The White Wolf etc.), a regizat The Four Seasons of Leon, 4 episoade animate care pot fi văzute anul acesta în cadrul programului Minimest.

Pierre-Luc Granjon a fost prim asistent de regie pentru lungmetrajul The Tower al lui Mats Grorud (realizat în tehnică 2D, cu păpuși), iar The Night Boots este cel mai recent scurtmetraj al său, realizat folosind ecranul cu ace inventat de Alexandre Alexeieff și Claire Parker. Leo, marele inventator este primul lungmetraj pe care Pierre-Luc l-a regizat, împreună cu Jim Capobianco, ce semnează și scenariul filmului. Filmul este inclus în programul Animest.19, având programată inclusiv o proiecție accesibilizată pentru persoanele cu deficiențe de auz. Publicul ăl poate întâlni pe 9 octombrie, la Cervantes, la masterclass-ul Exploring the worlds of Pierre-Luc Granjon.

*Pierre va juriza competiția de lungmetraj și competiția românească

 

Orsolya Sipos (Ungaria)

Producător, lector și coordonator al programului de licență în animație la MOME Budapesta, Orsolya lucrează în industria filmelor de animație din 2003. În calitate de manager de producție la Varga Studio, iar apoi la Studio Baestarts, a lucrat la seriale de televiziune și reclame pentru Minimax, Cartoon Network și Nickelodeon. A fost coordonator de producție pentru mai multe filme de animație și emisiuni de televiziune, precum Pettson and Findus sau Angelina Ballerina. În perioada 2006-2018, a coordonat producția de filme de diplomă în calitate de producător de linie la Catedra de Animație de la MOME și, de asemenea, a participat la organizarea programelor internaționale de formare. În prezent, la SALTO Films este implicată în proiecte de animație în calitate de producător, precum lungmetrajul de animație White Plastic Sky prezentat la Berlinala din 2023.

*Orsolya va juriza competiția de lungmetraj și competiția românească

 

 

 

Andrea Martignoni (Italia)

Performer italian, designer de sunet, istoric în domeniul animației, Andrea a creat coloane sonore pentru scurtmetraje de animație realizate de Blu, Saul Saguatti, Michele Bernardi, Pierre Hébert, Roberto Catani, Petra Zlonoga, Virginia Mori, Soetkin Verstegen, Martina Mestrovic, Izabela Plucinska, Manfredo Manfredi și mulți alții.

A predat istoria animației la Facultatea de Arte din Palermo, iar în 2014 la Universitatea IULM din Milano. A lucrat îndeaproape cu The Animation Workshop School din Viborg și a colaborat cu mai multe festivaluri internaționale cu masterclass-uri, ateliere, prelegeri pe teme legate de animație și coloană sonoră.

Desfășoară ateliere pentru adulți și copii pe tema conexiunii cu sunetele și filmele de animație. Din 2020, Andrea Martignoni este director artistic al Festivalului de Film ANIMAPHIX New Contemporary Languages din Sicilia.

*Andrea va juriza competiția de lungmetraj și competiția românească

 

Kōji Morimoto (Japonia)

A fost cofondatorul companiei de producție animată STUDIO4°C (Musashino-shi, Tokyo), iar după ce a devenit independent în 2009, a devenit cofondatorul echipei de creație, Phy. El a creat lucrări care îmbină tehnica 3D CGI și desenul de mână încă de la începuturile animației, fiind un pionier în dezvoltarea software-ului de fuzionare a tehnicii 3D CGI cu animația desenată manual, care a pus bazele tehnicilor actuale unice „Cel Shading” din Japonia.

Și-a făcut debutul ca regizor de animație cu Franken's Gear în Robot Carnival (1988). Printre lucrările sale reprezentative se numără scenografia și asistența de regie pentru filmul de animație AKIRA (1988). Ca regizor a realizat Magnetic Rose în cadrul antologiei Memories (1995), videoclipul muzical EXTRA (1996), și The ANIMATRIX: Beyond (2003), un spin-off antologic după The Matrix.

Publicul din România se va putea întâlni cu el pe 6 octombrie, în două ipostaze diferite: seara, la sesiunile de Q&A de după proiecțiile omnibusului Genius Party Beyond și scurtmetrajului Noiseman Sound Insect sau în cadrul masterclass-ului pe care-l va susține de la ora 16:00, la Institutul Cervantes, despre tot procesul din spatele producției - de la poveste, la storyboard, la conceptul grafic al personajelor, cheia de mișcare și tot ceea ce se vede în fundal.

*Morimoto va juriza competiția Animusic

 

 

Ornela Čop (Croatia)

A absolvit istoria artei, muzeologie și managementul patrimoniului la Universitatea din Zagreb, Croația. După ce a câștigat experiență profesională lucrând pentru diverse evenimente culturale și festivaluri de film, s-a alăturat Animafest Zagreb în 2015 ca asistent al Biroului de ospitalitate, înainte de a deveni membră cu normă întreagă a echipei în calitate de coordonator al festivalului în 2017. Din 2020, ea asistă și la coordonarea Animation Festival Network, care conectează cinci festivaluri de animație de top din Europa Centrală și de Est, toate dedicate exclusiv filmelor de animație de autor atât pentru publicul tânăr, cât și pentru cel adult. Pe lângă Animafest Zagreb, rețeaua include și Anifilm (CZ), Fest Anča (SK), Animest (RO) și Animateka (SI).

*Ornela va juriza competiția Pitch, please!

 

Ivana Sujová (Slovacia)

Scenaristă și director de festival, Ivana lucrează la scurtmetraje independente și la proiecte TV pentru radiodifuzori privați din Slovacia, inclusiv drame și seriale de comedie ușoare. În 2021, în urma acestei experiențe, și-a continuat studiile participând la Serial Eyes, cel mai important program european de formare postuniversitară pentru scriitori și producători TV, organizat de DFFB din Berlin. Semnează scenariul animației scurte Rosso Papavero (r. Martin Smatana), care a avut premiera la Berlinale.

În calitate de scenarist șef, lucrează la un serial de mister și groază, bazat pe bestsellerul „Șoaptele pădurii” („Šepot z lesa”) scris de Kateřina Surmanová, precum și la un serial dramă de atmosferă, ambele pentru televiziunea cehă. Din 2018, Ivana este și director executiv și de program al Festivalului Internațional de Animație Fest Anča, singurul festival din Slovacia care propune filme pentru Premiul Oscar®. În 2019, a fondat Festivalul de Seriale Pilot.

*Ivana va juriza competiția Toon Scripts