fbpixel

Oaia neagră de la Cluj

18+
Oaia neagră de la Cluj

Oaia neagră de la Cluj 18+

Oaia neagră de la Cluj - un poem în mișcare și sunet despre apariția și dispariția lui Călin Nemeș

Deși momentul comemorativ pentru cei 30 de ani de la Revoluția din 1989 a trecut, istoria nu trebuie uitată. Emoțiile pe care publicul le-a trăit la show-ul ”Oaia neagră de la Cluj” din 22 decembrie 2019, ne îndeamnă să credem că istoria recentă nu trebuie adusă în fața publicului doar în momente speciale, ci că tocmai aducerea ei în fața publicului poate naște un moment special. Așadar, vă propunem o nouă reprezentație a acestui spectacol, pe data de 29 februarie 2020, de la ora 18.00, la Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei.

 

Călin Nemeș a fost liderul spiritual al Revoluției de la Cluj. Este un erou al Revoluției, chiar dacă nu a fost un erou martir, adică nu a murit la locul faptelor. A fost rănit grav, dar a trăit să vadă urmările sacrificiului său și al altora care au protestat alături de el. S-a sinucis în 8 iulie 1993, prin spânzurare. 

La 30 de ani de la Revoluție, Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei împreună cu Texte bune în locuri nebune vă prezintă o viziune artistică asupra istoriei recente și, mai ales, asupra figurii controversate a celui care a fost supranumit ”Monstrul de la Cluj” sau ”Oaia neagră de la Cluj”, după cum îl numea generalul Victor Stănculescu.

”Călin Nemeș a fost un actor care a ales să joace un rol pe 21 decembrie ’89. Poate că el a fost scânteia care a aprins spiritele și la Cluj. Poate că nu. Cert este că nu s-a ascuns, nu s-a lipit de ziduri, nu a mers cu capul plecat. A avut curajul (ce cuvânt rar!) de a ieși în mijlocul străzii. Gestul acesta nu a fost lipsit de urmări pe mai multe planuri. Călin Nemeș ar fi avut acum 59 de ani. Mi-ar fi plăcut să îl văd mergând pe străzile Clujului. Mi-ar fi plăcut și mai mult să îl văd jucând sau chiar să jucăm împreună. Asta ar fi fost frumos! 
Pentru documentarea acestui spectacol am discutat cu oameni cu care Călin a lucrat, cu prieteni sau rude de-ale lui. Am încercat să îl cunosc dincolo de articolele din presă și de cancanurile aferente. Călin Nemeș a fost necesar, iar viața și istoria – care, în acei ani tulburi, mergeau mână în mână – l-au înghițit ca pe o hrană vie. Forma lui de rezistență în fața unui sistem defect ar trebui să ne onoreze și să ne oblige la vigilență și generozitate. Spectacolul nu își propune să ofere răspunsuri despre Revoluție sau despre Călin. E pur și simplu un firav salut din partea unui actor adresat unui coleg mai mare. 
Pentru câteva clipe sau pentru câțiva ani, în acele vremuri, Călin a fost cel mai frumos din orașul acesta…
Ionuț Caras


Preț bilet: 50 lei

Biletul include o vizită gratuită la Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei, spectacoul fiind în completarea expoziției ”Cluj 1989, 21.12”.
Spectacolul este recomandat persoanelor cu vârsta 18+.

At this moment, we do not have any future performances scheduled.

Stay Up To Date With Your Favorite Events

subscribe