Dispariții

Bucharest Fringe 10 - Competiție @ Bfringe 10
Maghiară Română
Dispariții Bucharest Fringe 10

Dispariții

Bucharest Fringe 10 - Competiție @ Bfringe 10
Maghiară Română

Spectacol în limba maghiară cu supratitrare în limba română 

de Elise Wilk 

Distribuția: 

SZILÁGYI ENIKŐ

BAJKÓ EDINA

SCURTU DÁVID

SZABÓ JÁNOS SZILÁRD

TÓTH ZSÓFIA

SEBESTYÉN ABA 

Regie: SEBESTYÉN ABA 

Muzica: CÁRI TIBOR 

Violoncel: DOMAHIDI KATA și
                  VILHELEM ANDRÁS 

Costume și decor: SÓS BEÁTA 

Asistent regie: MÁTHÉ BARBARA 

Dramaturg: CSEKE TAMÁS 

Traducerea: ALBERT MÁRIA

Producător: Yorick Studio

Dispariții de Elise Wilk povestește istoria unei familii de sași transilvăneni, din 1945 până în zilele noastre. Povestea este structurată în trei părți, în jurul a trei perioade cruciale pentru istoria României: 1944-1945 (când a avut loc deportarea etnicilor germani în lagărele de muncă din Uniunea Sovietică), 1989-1990 (Revoluția, urmată de exodul în masă a minorității germane) și 2007 (anul aderării României la Uniunea Europeană). 

Textul Dispariții a fost comisionat dramaturgului Elise Wilk în cadrul celei de-a zecea ediții a proiectului  Dialog intercultural prin prisma teatrului contemporan, desfășurat la Yorick Studio. Astfel, i s-a propus autoarei să scrie un text pe tema migrației, din perspectiva unui etnic german care a ales să rămână în țară. O mare parte din text se bazează pe întâmplări reale, pentru scrierea sa autoarea documentându-se din interviuri cu supraviețuitorii deportărilor în Siberia și cu etnici germani care au emigrat înainte și după 1990 și din cărți de istorie orală care conțin mărturii ale acestora. Textul final s-a bazat foarte mult și pe experiențele personale ale autoarei. 

 

“De aici, din această comuniune de frânturi ale vieții, indiferent de fundalul istoric, ori tocmai potențat de acesta, se naște formidabilul catharsis contemporan pe care spectacolul îl creează. (...) În spectacolul ăsta tu, spectatorul, n-ai timp să te cauți în buzunare, să te scobești în nas, să îți verifici telefonul, atât de frumoasă, de curgătoare, de impresionantă e povestea care ți se spune. Atât de a ta, deși e povestea unei familii dintr-un ținut unde poate n-ai fost niciodată” (Claudiu Groza: Despre ei. Despre noi. Despre mine, revista Tribuna, martie 2020)

După difuzarea spectacolului sunteti invitati timp de o oră la Artists Talk pe zoom, unde veți avea ocazia să discutați și să puneți întrebări artiștilor acestui spectacol. 

Link-ul către întâlnirea cu artiștii îl veți primi în ziua spectacolului de la organizatori.

At this moment, we do not have any future performances scheduled.

Stay Up To Date With Your Favorite Events

subscribe