fbpixel
Skip to main content

ALEGEREA

ALEGEREA Piesă de teatru scrisă de Majestățile Lor Regele Mihai I și Regina Ana

ALEGEREA

Piesă de teatru scrisă de Majestățile Lor Regele Mihai I și Regina Ana

Teatrul Național „Marin Sorescu” din Craiova va prezenta spectacolul ALEGEREA, ce are la bază piesa într-un act, scrisă în 1960 la Versoix, de către Majestățile Lor Regele Mihai I și Regina Ana.  Evenimentul va avea loc luni, 20 februarie 2023, la Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei din Cluj-Napoca și cuprinde două reprezentații, de la 18:00 și respectiv 20:00.

ALEGEREA este o invitație la reflecție, o cutremurătoare piesă despre om și locul său în univers, despre spiritul, pasiunile și ispitele ființei umane.

Spectacolul este regizat de Alexandru Boureanu și Raluca Păun, scenografia poartă semnătura Liei Dogaru, muzica este compusă și interpretată live de către AG Weinberger, Florin Constantinescu semnează video design-ul iar distribuția spectacolului este alcătuită din actorii naționalului craiovean: Claudiu Mihail, Marian Politic, Gabriel Marciu, Raluca Păun și copilul Vladimir Politic.

În volumul Un război, un exil, o viață, Majestatea Sa Regina Ana mărturisea:

În seara aceea am început să ne scriem vieţile: viaţa lui sub comunism, a mea în mijlocul unei lumi frivole. Şi apoi, împreună, am descoperit un personaj comun, prietenul, care venea cu o a treia lume, cu o a treia voce. Cea a curăţeniei, a purităţii. Am continuat să scriem şi replicile veneau, se înşirau în mod firesc pe hârtie. Toată povestea a fost, aşadar, scrisă împreună; ne-am împletit gândurile, ideile, fantezia. Aşa cum o făcusem până atunci în viaţa reală, aşa cum am făcut şi de atunci încoace.

Vorbeam, scriam, ne arătam unul altuia ce scrisesem singuri… E curios, scriam amândoi fără să ne putem opri. Am fost inspiraţi! Am numit piesa ”Alegerea”. Am scris-o întâi în englezeşte, apoi în franţuzeşte şi, peste ani, în româneşte. Numai că nu reuşeam să-i găsim un sfârşit. Şi asta fiindcă nu ştiam ce răspuns să dăm acestei lumi, cum să contribuim noi înşine la vindecarea rănilor care ne atinseseră şi pe noi. Finalul a venit din sufletul şi mintea amândurora, stând şi reflectând împreună. Soluţia era […] iubirea. Aşa am hotărât şi noi să facem cu personajele şi povestea noastră din piesă: să-i îndreptăm către iubire.

Alegerea pe care o face echipa creativă a spectacolului este una pe cât de simplă, pe atât de profundă. Fiecare dintre noi, sub forme diferite, reflectăm la condiția, la rolul și locul pe care le avem în existența noastră. Unii își exprimă aceste gânduri, în vreme ce alții le țin închise în cufărul minții. De la această idee, regia se folosește de mijloacele tehnologice pentru a-i da spectatorului senzația că această meditație este chiar în mintea lui. Într-un decor simplu, cu tușe discrete de video design, actorii rostesc replicile acompaniați de muzica omniprezentă, ce funcționează ca o conștiință a spectacolului.

Piesa este încărcată de semnificații și ridică probleme de natură filosofică, într-o lume prinsă în lupta dintre două ideologii opuse. Aici se distinge și lupta interioară a omului prins între slăbiciunile și virtuțile sale. Binele în opoziție cu Răul. Întunericul cu Lumina. Și alegerea, salvarea noastră, nu poate fi decât Iubirea. 

Detalii  spectacol: https://tncms.ro/spectacole/alegerea

Spectacolul ALEGEREA face parte din programul cultural-educațional EDUCĂM ÎMPREUNĂ, ce se va desfășura în perioada 2022-2026 și are drept scop asigurarea procesului de educație culturală și istorică în rândul elevilor. 

At this moment, we do not have any future performances scheduled.

Stay Up To Date With Your Favorite Events

subscribe