program image

Program CINEVARA Sezonul 3: Lumi în prag de revoluție

Cinevara #3: lumi în prag de revoluție (08 iulie - 02 septembrie 2021), Rezidența BRD Scena9 

Vă invităm și în 2021 la o vară la cinema în aer liber: în fiecare joi, timp de două luni, de pe 08 iulie până pe 02 septembrie, ne petrecem seara împreună în curtea de pe I.L. Caragiale 32, în compania câtorva capodopere din întreaga lume. Cinevara #3 prezintă o selecție de 9 filme clasice, realizate între 1939 și 1997, bijuterii ale cinematografiei internaționale, restaurate recent cu eforturi considerabile, pentru a reda publicului larg o perspectivă cât mai bogată și diversă asupra cinemaului mondial. 

Câteva dintre filmele din selecția Cinevara #3 au fost crezute pierdute pentru totdeauna, precum filmul Downpour (1972) al regizorului iranian Bahram Beyzaie, a cărui restaurare a pornit de la o singură copie deteriorată. Altele sunt filme de debut care au marcat cinematografia mondială, precum Lucía (1968), al regizorului cubanez Humberto Solás, sau Pickpocket (1997), al regizorului chinez Jia Zhang-ke, care a circulat prin festivaluri sub numele original, Xiao Wu. Câteva sunt filme far ale unor industrii cinematografice mai puțin cunoscute, fiind astfel introducerea perfectă pentru public în cinemaul național indonezian, de pildă, cu After the Curfew (1954) al lui Usmar Ismail, sau filipinez, cu Manila in the Claws of Neon (1975), al lui Lino Brocka. Selecția este completată de filme marcante ale unor regizori care au făcut istorie în țările lor respective, și nu numai. Ne referim aici la brazilianul Héctor Babenco - Pixote (1980), sau André (de) Toth, cu Two Girls on the Street (Ungaria, 1939), la regizorul bengalez Ritwik Gathak - The Cloud-capped Star (1960),  cât și la colaborarea istorică dintre regizorii turci Lütfi Ö. Akad și Yılmaz Güney pentru neo-westernul Law of the Border (1971), restaurat la propunerea regizorului de origine turcă Fatih Akin, membru al  board-ului World Cinema Project.

Toate cele 9 filme surprind diferite colțuri ale lumii - Brazilia, China, Cuba, Filipine, India, Indonezia, Iran, Turcia, Ungaria -  în momente de mari schimbări politice și sociale, în care protagoniștii, oameni obișnuiți, sunt prinși în vâltoarea evenimentelor. Deși filme de ficțiune, ele au și o valoare documentară, ca portrete ale unor societăți și vremuri mai mult sau mai puțin îndepărtate de noi, cât și tot atâtea perspective regizorale și moduri inedite de a face film.

Seria de filme CINEVARA este organizată în parteneriat cu The Film Foundation,  organizație non-profit americană, fondată de Martin Scorsese și dedicată conservării filmului și expoziției cinematografiei restaurate și clasice. Selecția filmelor a fost realizată de către  profesorul Richard Peña, School of The Arts, Columbia University și director de programe la Film Society of Lincoln Center din New York timp de 25 de ani (până în 2011). 

Pentru a testa împreună cu publicul un nou tip de experiență cinematografică în aer liber, trei dintre proiecțiile de anul acesta vor fi proiecții silent cinema, cu căști wireless puse la dispoziție de organizatori spectatorilor. 

CINEVARA este un program al Fundației9, produs și găzduit de Rezidența BRD Scena9 în parteneriat cu Film Foundation (World Cinema Project) și Groupama Asigurări. Sponsor: Carlsberg 

Fundația9 este o inițiativă de susținere a tinerei generații prin programe de cultură și educație, fondată de BRD - Groupe Société Générale.

events