Acasă. De la casă la bloc - tururi ghidate

UrbanEye Film Festival.11
Acasă. De la casă la bloc - tururi ghidate UrbanEye Film Festival.11

Acasă. De la casă la bloc - tururi ghidate

UrbanEye Film Festival.11

Organizarea spațiului locuit determină în mare măsură caracterul comunităților, care la rândul lor modelează mediul înconjurător, dezvoltând practici specifice de locuire. Tot acest proces constant de adaptare, ajustare și transformare a spațiului, a practicilor și a relațiilor poate fi asociat cu construirea unui ‚acasă’. Împreună cu arhitecții Irina Tulbure și Alex Axinte, vă invităm să o luăm la pas în căutarea diverselor forme de ‚acasă’, pornind de la două tipuri de organizare a teritoriului: cartierul tradițional și orașul nou.

Începem în cartierul Cotroceni, pentru a vedea locuirea la scară mică. Față de istoria mai veche a Bucureștiului, este o zonă urbanizată recent (în perioada interbelică), când, odată cu parcelarea cartierului de case, dispăreau dealurile verzi ale Cotrocenilor. Majoritatea clădirilor au fost ridicate între cele două războaie ca vile cu arhitectură delicată și case cu grădină, dar cartierul cuprinde inserări mai noi, de mici blocuri, mai vânjoase și poate mai puțin domestice.

Mai departe, vom traversa în cartierul Drumul Taberei, unul dintre cele mai reușite exemple de locuire colectivă din oraș, ridicat în perioada socialistă. Aici se disting câteva tipologii de locuire colectivă, de la cvartalele cu curți semi-domestice, la blocurile din microraioanele înverzite, pînă la îndesiri și placările de bulevarde. Poveștile primilor locuitori încep invariabil cu „aici înainte a fost cîmp”, cînd acești adevărați ‘pionieri’ au transformat teritoriul în cartier, contribuind atât la construcția spațiilor, cît și a relațiilor, reperelor sau a narațiunilor. 

Traseul durează aproximativ 90-120 de minute. Punctul de întâlnire urmează să fie comunicat după rezervarea locurilor.

----

Proiect co-finanţat de Ordinul Arhitecţilor din România prin Timbrul de Arhitectură.

Proiect co-finanțat de Administrația Fondului Cultural (AFCN). Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

Cele doua zile de tururi ghidate propun acelasi traseu.

At this moment, we do not have any future performances scheduled.

Stay Up To Date With Your Favorite Events

subscribe