fbpixel
Skip to main content

NUMAI PUBLICUL MAI POATE FACE O REVOLUȚIE

NUMAI PUBLICUL MAI POATE FACE O REVOLUȚIE

Română -

NUMAI PUBLICUL MAI POATE FACE O REVOLUȚIE

Performance devised de: Florin Caracala, Flavia Giurgiu, Ilinca Manolache, Ioana Păun. 

Video: Vlad Petri.

Durată: 90 minute

Pe data de 16 februarie 2014, Maximo Caminero intră în Muzeul de Artă Pérez din Miami. El se îndreaptă spre urnele colorate, instalate ca parte a expoziției celebrului artist Ai Weiwei, ridică una dintre ele și o lasă să cadă pe podea. Lucrarea, cu o valoare estimată de un milion de dolari, se zdrobește în bucăți.  În spatele urnelor pictate afișate în muzeul american se află un triptic cu autorul lor, fotografiat în timp ce îi cade din mână un vas antic chinezesc. Caminero este acuzat de vandalism, condamnat la 100 de ore de muncă în folosul comunității și primește o amendă de 10.000 $. În 2012, bogatul colecționar de artă Uli Sigg este filmat scăpând din mână una dintre faimoasele vaze ale lui Ai Weiwei, proprietate personală.

Cine este vandalul? Caminero, care a scăpat pe jos o piesă de artă contemporană în semn de protest că muzeul din orașul său nu promovează artiștii locali? Colecționarul Uli Sigg, care a lăsat să îi cadă din mână, tot intenționat, opera de artă cumpărată de la Weiwei? Weiwei, care a pictat peste 16 urne ale dinastiei Han din China Antică, ele însele opere de artă cu o vechime de 2000 de ani? Dacă ar fi făcut superstarul Marina Abramović gestul lui Caminero, oare ar fi fost privit ca un act de vandalism sau ca un performance provocator?

Performance realizat în cadrul proiectului Concert Abisal pentru Sănătate Mintală, finanțat de Administrația Fondului Cultural Național. Proiectul este găzduit de Muzeu de Artă Contemporană și urmează să itinereze și alte muzee de artă din România.

Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

 

 

we also recommend

Chirurgul Englez DVD - One World Romania
Colectia de DVD-uri One World Ro
Chirurgul Englez

DVD - One World Romania
Bucuresti, București

Dupa Revolutie DVD - One World Romania
Colectia de DVD-uri One World Ro
Dupa Revolutie

DVD - One World Romania
Bucuresti, București