Oliver Jens Schmitt la București – lansarea cărții „O istorie a Bisericii Ortodoxe Române, 1918–2023“

joi, 11 mai, ora 19.00, la Librăria Humanitas de la Cișmigiu
Oliver Jens Schmitt la București – lansarea cărții „O istorie a Bisericii Ortodoxe Române, 1918–2023“ joi, 11 mai, ora 19.00, la Librăria Humanitas de la Cișmigiu

Oliver Jens Schmitt la București – lansarea cărții „O istorie a Bisericii Ortodoxe Române, 1918–2023“

joi, 11 mai, ora 19.00, la Librăria Humanitas de la Cișmigiu

Întâlnire cu istoricul Oliver Jens Schmitt la București despre volumul „Biserica de stat, sau Biserica în stat? O istorie a Bisericii Ortodoxe Române, 1918–2023“
Vă invităm joi, 11 mai, ora 19.00, la Librăria Humanitas de la Cișmigiu, la lansarea cărții istoricului Oliver Jens Schmitt, „Biserica de stat, sau Biserica în stat? O istorie a Bisericii Ortodoxe Române, 1918–2023“. La eveniment vor participa, alături de autor, Magda Grădinaru și Gabriel Liiceanu.
„Ierarhii Bisericii Ortodoxe Române au fost copii ai timpului lor la fel de mult ca politicienii sau intelectualii de frunte. Dar despre BOR se știu foarte puține lucruri. Fără deschiderea completă a arhivelor bisericești pentru toți istoricii și fără reliberalizarea arhivelor de stat, trecutul BOR va continua să fie o problemă spinoasă în istoria României. Ca și armata, serviciile secrete sau academia, Biserica se ferește de orice dezbatere în privința propriului trecut, și mai cu seamă în privința acelui trecut care o face contemporană cu patru regimuri politice dictatoriale: carlist, legionar, antonescian, comunist.
Ca istoric, am ales, firește, o abordare istoriografică mai degrabă decât teologică și am urmărit Biserica Ortodoxă Română în contextul dezvoltării statului român și a societății românești de la 1918 încoace. E o carte care se referă la BOR ca instituție, care urmărește detaliile împletirii dintre BOR și politică și înfățișează luptele pentru putere din Biserică. Accentul cade în aceste pagini pe relașia Biserică–stat–națiune, pe analiza acestei legături care continuă să exercite o influență însemnată asupra țării și a cetățenilor săi.“ — OLIVER JENS SCHMITT
OLIVER JENS SCHMITT predă istorie sud‑est‑europeană la Universitatea din Viena. Temele sale de cercetare privesc, printre altele, fascismul în Europa de Est, cu accent pe România, societățile urbane din estul Mediteranei în secolul al XIX‑lea, societatea și politica în Imperiul Otoman târziu, evoluțiile socioculturale din spațiul albanez, istoria imperiului maritim al Veneției sau istoria Balcanilor în Evul Mediu târziu. Între anii 2017 și 2022 a fost președintele Secției de Filozofie și Istorie a Academiei Austriece de Științe. Din 2017 este director științific la Institutul pentru Studiul Monarhiei Habsburgice și al Balcanilor din cadrul Academiei Austriece de Științe. Printre cărţile sale, traduse în mai multe limbi, se numără: Kosovo: Kurze Geschichte einer zentralbalkanischen Landschaft (Kosovo: Scurtă istorie a unui ținut central‑balcanic, 2008), Skanderbeg: Der neue Alexander auf dem Balkan (Skanderbeg: Noul Alexandru din Balcani, 2009, tr. rom. 2014), Die Albaner: Eine Geschichte zwischen Orient und Okzident (Albanezii: O istorie între Orient și Occident, 2012) și, împreună cu Bernd J. Fischer, A Concise History of Albania, 2022. Editura Humanitas a publicat mai multe lucrări ale sale, traduse din limba germană: Corneliu Zelea Codreanu: Ascensiunea și căderea „Căpitanului“ (2018), România în 100 de ani. Bilanțul unui veac de istorie (2018) și Balcanii în secolul XX: O istorie postimperială (2022).
Citește câteva pagini: https://humanitas.ro/humanitas/carte/biserica-de-stat-sau-biserica-in-stat

At this moment, we do not have any future performances scheduled.

Stay Up To Date With Your Favorite Events

subscribe