Independența copilului

„Cum creștem un copil independent. Cum devenim părinți independenți“
Independența copilului „Cum creștem un copil independent. Cum devenim părinți independenți“

Independența copilului

„Cum creștem un copil independent. Cum devenim părinți independenți“

Vă invităm vineri, 14 decembrie, de la ora 19.00, la Librăria Humanitas de la Cișmigiu, la lansarea cărții „Independența copilului. Teama de separare“ de Speranța Farca. Noul volum din colecția „Humanitas Parenting“ este un prilej de a aduce în prim plan una dintre temele de interes pentru cei implicați în educație: „Cum creștem un copil independent. Cum devenim părinți independenți“, fiind, în același timp, o invitație din partea autoarei de a discuta pe marginea întrebărilor sau situațiilor întâmpinate de-a lungul timpului..

Vor vorbi: Speranța Farca și Iustina Croitoru, redactor-șef dezvoltare editorială – Editura Humanitas

Independența copilului este o sondare a parcursului individualizat al desprinderii copilului de mamă, care devine model pentru toate separările ulterioare. Separarea de mama își are originea în actul nașterii, începe cu posibilitatea sugarului de a sta puțin singur și se încheie cu capacitatea adultului de a avea grijă de sine și de alții.

Independența adultului, chiar dacă este oarecum câștigată, tot se mai pierde uneori, atunci când iubim, când suntem bolnavi, când femeia este însărcinată sau este mama unui copil mic. Bătrânețea și boala cronică ne fac și ele să renunțăm la unele achiziții de independență.

Spaima de separare este o teamă a copilului mic, dar ne urmărește întreaga viață. Elaborarea fricii de abandon ne permite să ne îndrăgostim, să trăim împreună cu ceilalți, să avem grijă, să ne pese, să devenim independenți, liberi și creativi.

Independența copilului, asemenea tuturor scrierilor mele, este o carte-basm, și nu o fabulă moralizatoare și nici un cod de bună practică. Basmul este un drum împreună întru înțelegerea de sine, din care luăm cu noi doar ceea ce ni se potrivește, restul fiind nesemnificativ. În poveștile mele, m-au interest gesturile mici, faptele cotidiene, emoțiile simple, care, camuflate în banal, rămân mai mereu necercetate, deși ne sunt un autentic ghid în demersul interior al regăsirii“. – Speranța Farca

Speranța Farca s-a născut pe 21 iunie 1972 în București. A absolvit Facultatea de Psihologie, Pedagogie și Sociologie a Universității din București în anul 1996. Are șapte ani de formare în psihanaliză și este doctor în științele educației. A fost, timp de douăzeci de ani, cercetător la Institutul de Științe ale Educației, unde a realizat proiecte de psihanaliza și educația copilului. În prezent, este conferențiar la Departamentul pentru pregătirea personalului didactic din cadrul Universității Naționale de Arte, București. Este psihanalist și autor a mai multe articole și cărți dedicate părinților, printre care: Independența copilului, e-book, iTunes, Cupertino, SUA, 2014; Venirea pe lume a copilului, e-book, iTunes, Cupertino, SUA, 2014; Copilul meu merge la Școală! Ghidul părinților, PDF, Institutul de Științe ale Educației, 2013; The Newborn and his Mother, e-book, iTunes, Cupertino, USA, 2012; Grădinița mea favorită! Ghid pentru părinți și educatoare, e-book, iTunes, Cupertino, SUA, 2012; Cum întâmpinăm copilul ca părinţi, bunici, medici şi educatori, Editura Trei, București, 2010; Ce trăieşte copilul şi ce simte mama lui, Editura Trei, București, 2009; Psihanaliza şi cele patru vârste ale eului. Cum devenim părinţi, Editura Trei, București, 2003. Independența copilului a mai fost publicată ca e-book pe iTunes în 2014. Cartea cuprinde idei sau texte prezentate și în alte scrieri ale autoarei.

At this moment, we do not have any future performances scheduled.

Stay Up To Date With Your Favorite Events

subscribe