În dialog cu Tibor Szemző // Întâlnire | Zilele Tranzit 2023

În dialog cu Tibor Szemző // Întâlnire | Zilele Tranzit 2023

În dialog cu Tibor Szemző // Întâlnire | Zilele Tranzit 2023

Imaginea în mișcare joacă un rol central în opera lui Szemző Tibor, fiind fin împletită cu verbalitatea, sunetul vorbirii și multilingvismul.

Interesul său pentru cinematografie a fost inspirat de colaborarea sa veșnică cu artistul media Péter Forgács (fostul narator al Grupului 180) și a început cu compozițiile scrise pentru filmele lui Forgács. Szemző a început să creeze filme individuale, bazate pe muzică, în 1985, practică prezentă constant în activitatea sa.

În 1986/87 a fondat Fodderbasis, un ansamblu de muzică deschisă. Proiectele grupului au fost în parte evenimente multimedia. Grupul a realizat câteva publicații referitoare filmele lui Forgács.

În 1996, Szemző a lansat Laboratorul de muzică creativă Gordian Knot, care a fost activ până în 2007.

Filmul său de mare succes a fost realizat despre viața lui Sándor Kőrösi Csoma, pelerin, lingvist și tibetolog. Filmul, intitulat “Un oaspete al vieții - Alexandru Csoma de Kőrös (1999-2006)”, este un film de animație intermixat cu imagini de 8 mm. Atât filmul, cât și versiunea sa scenică sunt interpretate de actrițele Susannah York și Mari Törőcsik. Antecedentele directe ale filmului au fost “Povestea invizibilă” (1996-2000) bazat pe proza lui Béla Hamvas și “Celălalt țărm” (Japonia, 1996).  Alte piese proeminente din opera lui Szemző sunt “Tractatus”, bazat pe Tractatus Logico-Philosophicus de Ludwig Wittgenstein (1991-1995), filmul “Free Fall” (1996), “Oratoriul Free Fall” (CD, 1999) și "K "Engravings, o serie multimedia despre Franz Kafka, care acoperă ciclul de zece ani dintre 2008 și 2018.

Szemző Tibor este un colaborator de lungă durată al Casei Tranzit. Cu ocazia celei de-a 26-a aniversări, l-am invitat să ne vorbească despre munca și procesul său artistic. Vă invităm călduros să veniți să-l cunoașteți.

Programul face parte din proiectul REZONANȚE – Colaborări transnaționale în muzica contemporană. Misiunea noastră este de a promova și difuza producții muzicale contemporane regionale și internaționale.

Puteți să susțineți Casa Tranzit pe platforma Patreon: https://www.patreon.com/TranzitHouse. Fiecare contribuție și fiecare gest de solidaritate este important pentru noi!

Acest proiect este co-finanţat de Fundația Communitas și Administrația Fondului Cultural Național (AFCN). Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

At this moment, we do not have any future performances scheduled.

Stay Up To Date With Your Favorite Events

subscribe