fbpixel
Skip to main content

François-Henri Désérable la București. Lansarea romanului „Un anume domn Piekielny“, Premiul Goncurt – Alegerea României în 2017

Lansare de carte și sesiune de autografe

Editura Humanitas Fiction și Institutul Francez din România vă invită miercuri, 31 octombrie, ora 19.00, la Librăria Humanitas de la Cișmigiu (Bld. Regina Elisabeta nr.38) la o întâlnire cu scriitorul francez François-Henri Désérable , prilejuită de lansarea romanului Un anume domn Piekielny, roman distins cu Premiul Goncourt – Alegerea României în 2017, aflat în curs de apariție în colecția „Raftul Denisei“, coordonată de Denisa Comănescu, în traducerea Adinei Dinițoiu . La lansare vor participa, alături de François-Henri Désérable, Marius Constantinescu și Mihaela Dedeoglu, jurnaliști culturali și Adina Dinițoiu, critic literar și traducătoarea romanului . Întâlnirea va fi moderată de Denisa Comănescu, director general al Editurii Humanitas Fiction. Evenimentul va fi urmat de o sesiune de autografe. 

François-Henri Désérable se reîntoarce în romanul său, cu pasiune, pe urmele celebrului scriitor Romain Gary (Roman Kacew, pe numele său adevărat), al cărui roman autobiografic Promisiunea zorilor l-a marcat, iremediabil, literar și biografic. Fascinat de un personaj misterios care apare în cartea lui Gary, autorul (şi personajul) F.-H. Désérable pornește în căutarea adevăratei identități a domnului Piekielny, vecin de imobil (după spusele lui Gary) cu micul Roman Kacew, pe vremea când locuia în Vilnius, înainte de emigra împreună cu mama sa, Mina. Cine era oare acest domn Piekielny, mărunt și modest, care semăna cu un „șoarec trist“? 

Roman poetic și picaresc în egală măsură, ironic și livresc, autobiografic pe alocuri, Un anume domn Piekielny este o pledoarie seducătoare pentru literatură, o mărturie care atestă puterea extraordinară a ficțiunii de a crea personaje vii, ce sar din pagină, abolind granița dintre imaginar și real. Sfârșitul lui Piekielny într-o groapă comună unde au fost aruncați evrei uciși de naziști devine un simbol pentru mulțimea acestor destine anonime întrerupte de atrocitățile istoriei.

Un anume domn Piekielny e un roman în același timp foarte precis și nonșalant, riguros și fermecător. Îmi plac la nebunie cărțile în care bucuria evidentă de a conduce o anchetă incertă se transformă, pentru cititor, într-o revigorantă incursiune în Istorie și imaginar.“ – Bernard Pivot, Le Journal du Dimanche

François-Henri Désérable s-a născut în 1987 la Amiens și a locuit până în adolescență în Picardia. La cincisprezece ani, pleacă în Statele Unite, în Minnesota, pentru a se dedica hocheiului pe gheață, sport pe care îl practică de la vârsta de cinci ani. La optsprezece ani devine jucător profesionist de hochei, se înscrie la drept și începe, în același timp, să scrie. Tu montreras ma tête au peuple, volum de povestiri care surprind ultimele clipe din viața victimelor ghilotinate în timpul Revoluției Franceze, vede lumina tiparului în 2013 și este salutat de critică și recompensat cu Prix de la Vocation. În 2015, François-Henri Désérable publică romanul Évariste, o biografie romanțată a lui Évariste Galois, copilul-minune al matematicii, ucis în duel în 1832, la vârsta de douăzeci de ani. În 2017, apare Un anume domn Piekielny (Un certain M. Piekielny), care devine imediat un succes de critică și de public.

Eveniment desfășurat în parteneriat cu Institutul Francez din România. Accesul este gratuit în baza unei rezervări prin eventbook.

Romanul Un anume domn Piekielny de François-Henri Désérable este recomandat de Literomania și RFI România.

François-Henri Désérable la București. Lansarea romanului „Un anume domn Piekielny“, Premiul Goncurt – Alegerea României în 2017 Lansare de carte și sesiune de autografe