Demența digitală

Engleză Română
Demența digitală Conferință susținută de prof.dr. Manfred Spitzer, urmată de un dialog cu Cătălin Ștefănescu

Demența digitală

Conferință susținută de prof.dr. Manfred Spitzer, urmată de un dialog cu Cătălin Ștefănescu
Engleză Română

În ziua de astăzi nimic nu funcţionează fără calculatoare, smartphone-uri sau internet. Însă mediile digitale creează dependenţă şi ne fac să ne folosim mai puțin creierul, eficienţa acestuia scăzând pe măsura trecerii timpului. Un creier fără educație este ca o carte fără litere. La tineri, folosirea în exces a mediilor digitale împiedică dezvoltarea creierului. Această conferinţă doreşte să explice de ce este nevoie să ne limităm timpul petrecut cu mijloacele digitale pentru a evita să fim „îmbolnăviţi“ de „demenţa digitală“ şi riscurile la care ne expunem copiii permiţându-le accesul nelimitat la astfel de medii.


Prof. dr. MANFRED SPITZER este directorul Spitalului Universitar de Psihiatrie și al Centrului de Transfer pentru Cercetare şi Neuroştiinţe din Ulm, pe care le-a înființat în 2004. În calitate de psihiatru şi cercetător în neuroştiinţe lucrează la interfaţa dintre minte şi creier în zonele neuroştiinţei cognitive şi sociale. Este gazda show-ului german de televiziune Geist und Gehirn (Minte și creier), unde împărtăşeşte publicului larg rezultatele cercetărilor sale în domeniul neuroştiinţei. În 2012 publică volumul Digitale Demenz: Wie wir uns und unsere Kinder um den Verstand bringen (Demenţa digitală, în curs de apariţie la editura Humanitas). Concluziile lui Spitzer sunt uimitoare: clasele de şcoală digitalizate pot avea un efect negativ asupra procesului de învăţare, în special în cazul copiilor la vârste fragede, subminând capacitatea neuroplastică a creierelor acestora. A fost invitat al Forumului Mazars în România.

Despre lumea în care trăim este o serie anuală de conferințe și dialoguri culturale și știinţifice pe teme de actualitate, organizată de Fundaţia Humanitas Aqua Forte, în parteneriat cu Filarmonica „George Enescu“, Editura Humanitas și Asociația ARCCA.

Fiecare invitat va susține o conferință de o oră, urmată de un dialog în profunzime. Conferințele din ediția 2020 abordează teme cu impact asupra felului în care ne construim societatea, pentru care experiența profesională a conferențiarilor poate aduce lămuriri mai mult decât utile.

Întâlnirile vor fi prezentate de Mirela Nagâț, jurnalist cultural și realizatoare a emisiunii Cooltura la TVR1

Mai multe informații pe lumeaincaretraim.ro

CĂTĂLIN ȘTEFĂNESCU este jurnalist la TVR din 1994. A făcut filme documentare, premiate la festivaluri naționale și internaționale. Este realizatorul emisiunii Garantat 100%, care a aniversat, în octombrie 2019, douăzeci de ani de existență. Scrie teatru, unele dintre textele sale regăsindu-se în repertoriile curente ale unor teatre din București, Sibiu și Cluj. De mai mulți ani, semnează o rubrică în revista Dilema veche. Este conferențiar asociat la Facultatea de Teatru și Film a Universității Babeș-Bolyai din Cluj, unde predă cursuri de storytelling și narațiuni vizuale.

At this moment, we do not have any future performances scheduled.

Stay Up To Date With Your Favorite Events

subscribe