In Spite of Wishing and Wanting / În Ciuda Dorinței și Voinței

In Spite of Wishing and Wanting / În Ciuda Dorinței și Voinței EXPLORE FESTIVAL  #12

In Spite of Wishing and Wanting / În Ciuda Dorinței și Voinței

EXPLORE FESTIVAL #12

EXPLORE FESTIVAL #12 / 24.09. – 8.10.2017

Bucharest International Contemporary Dance & Performance Festival

In Spite of Wishing and Wanting /WIM VANDEKEYBUS, Ultima Vez (Belgia)

Teatrul Național București – Sala Studio, 27.09.2017, 8pm

Photo: Danny Willems

 

In Spite of Wishing and Wanting / În Ciuda Dorinței și Voinței

Regie, coregrafie, scenografie: Wim Vandekeybus

Producție: Ultima Vez

Co-producție: KVS (Bruxelles, BE)

Durata: 1h50m

 

În 1999, Wim Vandekeybus are deja un întreg repertoriu în spatele lui. Creatiile lui sunt universal apreciate pentru calitățile fizice și poetice intense. Interesele sale au evoluat de la o căutare pentru reacțiile instinctive ale constientului interior (și inconștientului). Opiniile lui și analiza relațiilor dintre bărbat și femeie par a fi o sursă de inspirație nesfârșită.

 

Și totuși, pentru producția "In Spite of Wishing and Wanting"/"În Ciuda Dorinței și Voinței", Vandekeybus a luat o decizie radicală și a stabilit să lucreze cu o distribuție formată în întregime din dansatori de sex masculin. Cu mare succes în toată lumea.

Acest lucru se datorează modului in care, cu minimum de resurse teatrale, Vandekeybus a reușit să capteze subiecte riscante în imagini superbe. Simbolurile cunoscute ale viselor și dorințelor sunt dezbrăcate de clișeele psihanalitice și transformate în vocabularul de dans spectaculos și poetic al Ultima Vez.

Puterea spectacolului derivă din simbioza organică dintre dans, teatru și film. Secvențe captivante de dans susținute de coloana sonoră senzuală a lui David Byrne se dizolvă în monologuri despre frică, dorința de securitate și magia îngrozitoare a somnului. Și există și filmul scurt intitulat "The Last Words", realizat de Vandekeybus însuși și bazat pe două povești de Julio Cortázar. Un "vânzător de strigăte" vinde unui tiran ultimele sale cuvinte, care, prin urmare, provoacă propria-i cădere.

Cadrele lungi de mișcare și intensele close-up-uri realizate cu dansatorii din prima distribuție adăugă o dimensiune suplimentară tocmai în cazul în care par să fi fost atins limitele etapei.care și intense close-up-uri realizate cu dansatorii din prima distributie adăuga o dimensiune suplimentară acolo unde limitele spațiului scenic par a fi atinse.

"In Spite of Wishing and Wanting"/"În Ciuda Dorinței și Voinței" este o piatră de hotar în opera lui Wim Vandekeybus.

În ianuarie 2016, Ultima Vez a reînviat această producție iconică cu o distribuție complet nouă.

"Am amintiri excepționale despre primul turneu "In Spite of Wishing and Wanting"/"În Ciuda Dorinței și Voinței", în mai mult de 50 de orașe din întreaga lume. Pentru prima dată piesa nu se referea la chimia dintre bărbați și femei, ci la un tip de dorință primară într-o lume populată doar de bărbați. Dură, sălbatică, naivă, jucăușă și copilărească, temătoare de prea multe vise."

Wim Vandekeybus

------------------------------------------------------------------------------------------------------

Conceput ca o platforma de reflectie si dezbatere artistica a celor mai recente problematici si directii contemporane, eXplore festival este recunoscut ca un festival inovator, care prezinta publicului din Romania unii dintre cei  mai  importanti  creatori  internationali  ai  momentului  - repere coregrafice pentru dansul contemporan, dar si artisti care propun formate transdisciplinare, ce depasesc granitele dintre mai multe domenii de creatie artistica, aducand in atentia publicului subiecte importante ale societatii contemporane.

 

Cu fiecare editie organizata, festivalul isi propune sa contribuie la promovarea dansului si performance-ului contemporan in randul publicului larg, avand un rol major in ultimii 12 ani in dezvoltarea unui dialog deschis intre creatori si publicul acestora.

Totodata, eXplore festival stimuleaza si sustine creatia tinerilor artisti din domeniu, prin activitati de productie, prezentare, workshop-uri, dezbateri, conferinte, si filme de dans.

 

Editia #12 eXplore festival se va desfasura la Bucuresti intre 24 septembrie - 8 octombrie 2017, la Teatrul National Bucuresti, Muzeul National al Literaturii Romane, Muzeul Colectiilor de Arta si WASP – Working Art Space and Production. Evenimente speciale ale festivalului vor urma in perioada octombrie – noiembrie 2017 orasele Iasi si Arad.

In parteneriat cu Institutul Francez si programul FranceDanse Orient-Express, eXplore festival 2017 va prezenta un program special dedicat creatorilor francezi, pregatind astfel seria evenimentelor dedicate Sezonului Cultural Romano-Francez din perioada 2018-2019.

eXplore festival editia a 12-a este o productie Asociatia 4 Culture si WASP Studios.

Proiect cultural co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național.

Parteneri: ARCUB si Primaria Municipiului Bucuresti, Institutul Francez Bucuresti, Goethe Institut Bucuresti.

 

Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitea beneficiarului finanțării.

 

Detalii:

www.exploredancefestival.ro

www.waspmagazine.com

At this moment, we do not have any future performances scheduled.

Stay Up To Date With Your Favorite Events

subscribe

we also recommend