fbpixel

Echilibru în Dezechilibru

Echilibru în Dezechilibru

Echilibru în Dezechilibru

"Echilibru în Dezechilibru" este cu atelier de improvizatie în dansul contact la care puteți participa în luna februarie la Linotip.  Este o propunere de atelier de care se va finaliza cu un jam session la care puteti participa și separat, chiar dacă nu v-ați înscris și la atelier. 

 Virginia Negru despre atelier

Improvizația ca artă, practică performativă şi dans implică spontaneitate, atenție, simț al compoziției, sensibilitate la detalii, adaptabilitate, capacitate de a conștientiza mai multe perspective simultan, disponibilitate de a-ți asuma riscuri artistice, motivație de a face propuneri dar și de a renunța la ele, interes în a căuta și a crea sens, confruntarea dorinței de a înțelege cu plăcerea de a nu ști ce va urma.  E ca și cum ai intra într-un joc sau într-o nouă lume a cărei regulă principală este să îți dai seama în fiecare secundă care este regula. Trebuie să fii alert, prezent dar în același timp calm și capabil de a te vedea dintr-o parte pentru a face alegeri care au sens în compoziția din acel moment. 

Vă propun un curs prin care să trezim simțurile specifice artei improvizației în dans depășind automatismele motrice, mergând dincolo de nivelul primelor impulsuri și a mișcărilor la întâmplare. Pentru a realiza acest lucru vom aborda studiul nostru din trei unghiuri inspirate din mai multe practici contemporane de dans:

 Compoziție în timp real - sensibilizarea atenției și direcționarea ei conștientă în spațiu și timp real pentru a articula fraze de mișcare care au sens în acel moment. Vom analiza și explora parametri de lucru specifici sistemelor Viewpoints, Poetic Movement, Butoh, Improvisation Technologies Forsythe (6 viewpoints, embodied memory and imagination, încorporarea imaginii, cubic space etc.)   

Tehnici de eficientizare a mișcării - dezvoltarea unei fizicalități robuste prin înțelegerea și respectarea anatomiei mișcării şi prin conștientizarea și adaptarea mișcării la starea fizică din momentul prezent. Vom practica metode, stiluri și atitudini de abordare a preciziei şi eficienței mișcării inspirate de Axis Syllabus, Feldenkrais, Ideokinesis, Alexander technique (mișcare secvențială, relația în mișcare dintre diferite structuri ale corpului, vizualizarea anatomiei scheletului, one to one body-work etc.)

Contact Improvisation - investigarea creativă a limitelor și oportunităților pe care le aduce proximitatea fizică și ecoul acestora în improvizația solo. Vom lucra cu principiile de bază din Contact Improvisation - schimb de greutate, rularea punctului de contact către centrul partenerului, explorarea legilor fizice în mișcare - gravitație, masă, inerție, elan, percepția sferică a spațiului etc.

Invitația este deschisă tuturor nivelurilor, materialul de studiu putând fi adaptat experienței fiecăruia. Cei care vin pentru prima dată vor avea ocazia să descopere arta improvizației în dans. Iar profesionistii si amatorii pasionaţi vor aduce experienţa lor la un alt nivel prin dezvoltarea unor noi capacități fizice și perspective artistice. Cei interesați vor fi invitaţi în viitor să performeze în spectacolele de improvizație împreună cu artiștii PETEC.  

 // Ideea acestui curs și-a luat avânt în 2017, prin susținerea CNDB, când colectivul de artiști PETEC a propus un turneu de ateliere intensive de improvizație în dans susținute de Virginia Negru adresat profesioniștilor dar și amatorilor pasionați care s-au desfășurat la Fabrica de Pensule Cluj, Teatrul Național Timișoara, Teatrul Național Craiova, Teatrul Fix din Iași.

Evenimentul este compus din 4 sedinte extinse in perioada lunii februarie intre orele: 13:00 - 16:00.

Calendar: 2, 9, 16, 23 februarie

BIO Virginia Negru

Negru Virginia studiază dansul și inteligența corporală cu intensitatea și pasiunea unui cercetător științific. A descoperit plăcerea de a-și organiza mișcările în feluri sofisticate înainte de a putea vorbi, înainte de a înțelege că ceea ce făcea se numea dans.

Consideră că cel mai mult a învățat și a înțeles despre mișcare și dans datorită pornirilor sale de autoeducare, căutând în mod riguros și urmărind să lucreze cu profesorii care o inspirau în mod deosebit: Catrina Choate (dans contemporan și Feldenkrais), Amalia Stinopoulou (Limon Technique), Lelia Marcu (Balet), Steve Batts și Ursula Laeubli, Benno Voorham si Sybrig Dokter, Scott Wells, Ekaterina Ericson, Alexandra Soshnicova şi Serghei Golovnya, Cyrus Khambatta, Nora Hajos, Nancy Stark Smith, Sasha Dodo, Adrian Russi, Susanne Martin, Kira Kirsch (Instant Composition, Viewpoints, Contact Improvisation şi Axis Syllabus).

Pasiunea ei pentru improvizaţie ca formă de artă şi dans a început în 2006 prin intermediul cursurilor, atelierelor, festivalurilor și jam session-urilor de Contact Improvisation pe care le-a urmat cu consecvență iniţial în România apoi în Europa și SUA. 

În 2012 a început să ţină primele cursuri de Contact Improvisation în Bucureşti şi să organizeze ateliere cu profesori invitaţi din alte ţări. Din 2016 până în 2019 a organizat împreună cu asociaţia PETEC Festivalul Internațional de Contact Improvisation – Contact Bucharest Festival şi a performat în mai multe spectacole de improvizaţie pentru adulţi şi copii. În 2018 a început să ţină ateliere şi cursuri intensive ca profesor invitat în cadrul unor festivaluri de dans din străinătate - Ucraina, Irlanda, Serbia, India, Thailanda. În prezent susţine comunitatea Contact Improvisation din Bucureşti prin cursuri saptamanale, jam session-uri, iniţiază laboratoare de practică şi studiu de mişcare cu dansatori interesaţi de improvizație ca formă de artă şi dans, ţine cursuri de mişcare şi dans pentru părinţi şi copii şi predă la Academia de Dans și Performance CNDB.

At this moment, we do not have any future performances scheduled.

Stay Up To Date With Your Favorite Events

subscribe