Cealaltă jumătate a Europei: De la Primul Război Mondial până în zilele noastre de Francesco Guida – lansare de carte și sesiune de autografe
Vă invităm miercuri, 24 mai, de la ora 19.00, la Librăria Humanitas de la Cișmigiu, la lansarea volumului Cealaltă jumătate a Europei: De la Primul Război Mondial până în zilele noastre de Francesco Guida, istoric și analist, profesor emerit de istoria Europei central-răsăritene.
La eveniment vor participa, alături de autor, istoricii Daniel Cain și Sabina Fati, și traducătoarea volumului Aurora Firța-Marin.
„Acum, războiul în Europa de Est pune la încercare rezistența aderării la Uniunea Europeană a statelor care au îndurat regimul comunist și influența sovietică vreme de aproape 45 de ani și pune în discuție înseși validitatea și vitalitatea proiectului de unificare europeană. Dacă mi-e îngăduit, autorul acestei cărți își dorește ca toate statele și popoarele Europei să depășească cu bine această încercare, pentru ca unificarea continentului să fie deopotrivă politică, economică și culturală.
Mă bucur că lucrarea va apărea în ediția sa românească și, mai cu seamă, sunt curios să văd ce reacții va trezi unui public diferit de cel italian pentru care a fost gândită. Mai ales unui public precum cel român, aflat în interiorul acelei părți a continentului european pe care am cercetat-o din perspectivă istorică.“ — FRANCESCO GUIDA
***
Istoricul și analistul FRANCESCO GUIDA (n. 1950) este profesor emerit de istoria Europei central-răsăritene, cu o îndelungată carieră didactică la catedrele universităților Roma Tre, La Sapienza din Roma și Ca’ Foscari din Veneția. Din 2013 până în 2020 a prezidat Conferința Italiană de Științe Politice – CISPOL. Autor a 11 cărți (traduse în mai multe limbi), a publicat de asemenea peste 180 de eseuri pe teme istorice, în reviste și volume de articole din Italia și din străinătate. Din opera sa a mai fost tradus în limba română volumul România în secolul XX. De-a lungul carierei a primit numeroase premii și distincții, precum Premiul „Howard Marraro“ al Societății Americane de Istorie Italiană (1987) pentru cartea L’Italia e il risorgimento balcanico, Ordinul „Meritul Cultural“ în grad de ofițer al Președinției Române (2003), Diploma Ministerului Afacerilor Externe al României pentru promovarea valorilor universale în relațiile internaționale (2012), Doctor honoris causa al Academiei Bulgare de Științe – Institutul de Studii Balcanice (2017) și Doctor honoris causa al Universității „Babeș-Bolyai“ din Cluj-Napoca (2019).
https://humanitas.ro/humanitas/carte/cealalta-jumatate-a-europei