Cine-concert Căruța fantomă

Cine-concert Căruța fantomă TIFF.22

Cine-concert Căruța fantomă

TIFF.22 - Focus nordic

Parte din Focus Nordic, cine-concertul Căruța fantomă este o producție originală a festivalului, care l-a invitat pe artistul islandez Barði Jóhannsson să compună și interpreteze, împreună cu trioul feminin post-punk Kælan Mikla, o partitură nouă pentru acest clasic al cinematografiei mondiale, votat drept cel mai bun film suedez al tuturor timpurilor de FLM (principala revistă de cinema din Suedia). Căruța fantomă are o importanță aparte în istoria filmului datorită inovațiilor sale artistice și influenței majore asupra unor regizori precum Ingmar Bergman și Stanley Kubrick. Evenimentul va avea loc pe 16 iunie, de la ora 21.30, la Biserica Evanghelică-Luterană, și este susținut de Swedish Film Institute și Icelandic Film Center.

Bazat pe romanul autoarei suedeze Selma Lagerlöf, câștigătoare a premiului Nobel pentru Literatură, filmul îl are ca protagonist pe David Holm (interpretat chiar de regizorul Victor Sjöström), un alcoolic forțat să reflecteze asupra greșelilor sale din trecut fix în noaptea de Anul Nou. Pelicula a fost apreciată pentru măiestria procedeelor tehnice și modul revoluționar în care folosește camera și efectele speciale pentru a spori dramatismul scenelor și intensitatea atmosferei, pentru structura narativă inovatoare cu flashback în flashback, dar și pentru comentariile sociale, substraturile politice și temele sale morale. Căruța fantomă a lăsat o moștenire amplă în domeniul cinematografiei, având un impact semnificativ asupra operei lui Ingmar Bergman, de la folosirea figurii Morții în The Seventh Seal (A șaptea pecete, 1957) și până la producția The Image Makers (2000), care prezintă o ficționalizare fascinantă a producției filmului lui Sjöström. Un alt admirator al filmului a fost Stanley Kubrick, reiterări stilistice și tematice regăsindu-se în The Shining (Strălucirea, 1980). 

Compozitor, muzician și scriitor islandez, Bardi Jóhannsson este familiar publicului TIFF grație succesului de la Bonțida din 2016 cu  cine-concertul Haxan. Este celebru pentru activitatea sa cu grupurile Bang Gang, Starwalker (o colaborare cu JB Dunckel, jumătate din duoul emblematic francez AIR) și Lady & Bird (un proiect alături de Keren Ann). Apreciat autor de coloane sonore originale, Jóhannsson a semnat muzica pentru numeroase filme, fiind recompensat cu Premiul pentru Cea mai bună coloană sonoră originală la Edda Film Awards pentru Reykjavik Rotterdam (r. Oskar Jonasson, 2009). 

Kælan Mikla este o trupă post-punk islandeză cunoscută pentru amestecul său unic de sonorități stranii, voci angelice și ritmuri de dans. Trupa a fost sprijinită de Robert Smith de la The Cure și a cântat în deschiderea unor grupuri celebre, precum Placebo și Alcest.

At this moment, we do not have any future performances scheduled.

Stay Up To Date With Your Favorite Events

subscribe

we also recommend


Abonament Mediateca Institutului Francez din Romania la Iași
Valabil 1 an de la achiziție
Abonament Mediateca Institutului Francez din Romania la Iași
Mediateca Institutului Francez din România la Iași
J Bernardt (BE)
20:00 - Thursday, 10 October
J Bernardt (BE)
Club Control
KOKOKO! + LALALAR
21:00 - Saturday, 5 October
KOKOKO! + LALALAR
Club Control