fbpixel
Skip to main content

Rymden la Jazz Nouveau

Rymden la Jazz Nouveau

Supergrupul RYMDEN la Jazz Nouveau

Cel mai nou supergrup european de jazz, RYMDEN va concerta în premieră în București, la Control Club pe 27 mai.

Pianistul norvegian Bugge Wesseltoft, împreună cu foștii membri ai influentului grup Esbjorn Svensson Trio, suedezii Magnus Öström (tobe) și Dan Berglund (contrabas) își unesc impresionantele forțe creative pentru a aduce în fața publicului RYMDEN-Music Made in Scandinavia.

RYMDEN ( în traducere, spațiu cosmic) își țese povestea din multitudinea aspectelor sociale și culturale scandinave ale secolului 21. Cum se transpune asta în experiența audiției? Sunete cinematice, referințe la Bach, rock, nu jazz, dramatism și melancolie, și nu în ultimul rând virtuozitatea unor instrumentiști care au scris deja istorie in jazzul european.

Bugge Wesseltoft este unul dintre pionierii nu jazzului, versatilitatea sa făcându-și simțită prezența pe 45 de discuri, în colaborări cu Jan Garbarek, Arild Andersen, Terje Rypdal , Lars Danielsson, Nils Petter Molvaer, Erik Truffaz, Dhafer Youssef, Sidsel Endresen sau Billy Cobham .

Magnus Öström a făcut primii pași în muzică la doar 9 ani, alături de prietenul său din copilărie, regretatul pianist Esbjörn Svensson. Influențat de Mick Tucker, Mitch Mitchell, Ian Paice, Billy Cobham, Roy Haynes, Tony Williams, Elvin Jones sau Paul Motian, Öström a cântat cu artiști precum Roy Hargrove, Pat Metheny, Bobo Stenson, Palle Danielsson, sau Nils Landgren.

Dan Berglund a studiat muzica clasică, cântând la contrabas într-o orchestră filarmonică.
Din 1993 și până în 2008 a fost basistul grupului Esbjorn Svensson Trio, în prezent concertând cu grupul,de fusion jazz Tonbruket, al cărui lider este.

Pe 27 mai, ora 20’00, Control Club va găzdui concertul supergrupului RYMDEN, o rară ocazie de a vedea pe aceeași scenă unii dintre cei mai valoroși și mai prolifici instrumentiști și compozitori europeni ai momentului.

Accesul publicului se face de la ora 19’30.Detalii pe paginile de Facebook Control Club și Jazz Nouveau.

Jazz Nouveau este o serie de concerte organizate de Control Club în colaborare cu Twin Arts, care își propune să aducă în atenția publicului bucureștean artiști locali și internaționali aflați din punct de vedere stilistic la confluența dintre jazz și alte genuri muzicale.