Întâlnire concert // Muzica spectrala & improvizație electro-acustica | Zilele Tranzit 2023

Întâlnire concert // Muzica spectrala & improvizație electro-acustica | Zilele Tranzit 2023

Întâlnire concert // Muzica spectrala & improvizație electro-acustica | Zilele Tranzit 2023

Întâlnirea-concert va avea la bază rezultatele masterclass-ului coordonat de Iancu Dumitrescu și Octav Avramescu, care are loc în perioada 6-8 noiembrie, la Casa Tranzit (https://fb.me/e/1FOtj4ae4).

Masterclass-ul de creație muzicală este deschis celor interesați în practici para-academice pentru experiment electroacustic și tehnici instrumentale extinse - este deschis profesioniștilor, studenților și alumnilor conservatorului, dar și muzicienilor și compozitorilor autodidacți; tuturor celor interesați de studiul muzicii și de practica colaborativă. Totodată atelierul e deschis auditoriului. Muzicologii, jurnaliștii și criticii de muzică precum și persoanele pasionate de filosofie, în special de fenomenologie, și interesate de cum acest câmp de studiu oferă perspective noi asupra domeniului muzical, pot participa la atelier.

Iancu Dumitrescu s-a născut la Sibiu. A studiat pianul și compoziția la București, printre profesorii săi numărându-se Florica Muzicescu și Alfred Mendelssohn, care i-a făcut cunoștință cu muzica lui Schönberg și Webern, în trecut interzisă ca artă degenerată de către naziști, și cunoscută relativ târziu în România. Ulterior a studiat dirijare și filosofie cu Sergiu Celibidache, care l-au condus pe Dumitrescu înspre a se apleca asupra fenomenologiei muzicale. Opera sa conține un număr mare de lucrări pentru solo instrumental și ansambluri, muzică electroacustică și electronică. Internațional, muzica lui Iancu Dumitrescu e cel mai adesea asociată cu o școală spectrală specific românească din anii 60-70, cunoscută tardiv în vest. Prin interesul față de transformările timbrului, muzica lui Dumitrescu a putut fi asociată cu cea a colegului său, Horațiu Rădulescu, dar și cu cea a școlii spectrale franceze sau a lui Giacinto Scelsi. Dumitrescu își mai descrie producția muzicală și ca „acusmatică”, dar refuză orice filiație directă. La mijlocul anilor 60 e printre fondatorii studioului de muzică electronică de la Conservator, iar în 1976 a fondat Ansamblul Hyperion, descris ca „grup multimedia dedicat muzicii experimentale" - un proiect de o viață dedicat colaborării cu muzicieni de formare academică și non-academică. Pentru ei a compus acompaniamente electronice și alături de acest ansamblu a înregistrat lucrările sale și a numeroși colaboratori. Înregistrările sunt păstrate de propria sa casă de discuri, Edition Modern, în peste 40 de CD-uri create de la înființarea acesteia, în 1990. Dumitrescu a activat totodată ca jurnalist muzical (înainte de 1989) și ca organizator de concerte. După 1989 fondează și conduce ca director artistic al festivalurilor internaționale: Acousmania - Festival Internațional de Muzică Electronică și Asistată de Computer; Musica Nova; Musica Viva; Festivalul Internațional de Muzică Spectrală și al Spectrum XXI, desfășurat anual în trei capitale europene. În aceste calități, a scris despre și colaborat cu principalii interpreți și compozitori de muzică contemporană din România din ultimii 50 de ani.
Are un interes constant în colaborarea cu tineri artiști și a condus ateliere de inițiere în muzica sa în numeroase contexte, de masterclasses la universitățile Harvard, US sau Goldsmiths, UK, la spații independente precum Carol 53 sau Malmaison, în București și Casa Tranzit, în Cluj.

Octav Avramescu e membru fondator al Asociației Jumătatea plină și din 2009 a lucrat la numeroase proiecte dedicate experimentului sonor prin audiții, concerte, conferințe, ateliere, lansări, instalații, etc., în cadrul inițiativelor Sâmbăta Sonoră, Săptămână Sunetului, Semisilent, PFA Orchestra, Unearthing the music, Redescoperind Muzica. A promovat recent masterul Tehnologii multimedia pentru producţia în domeniul audiovizualului de la Politehnica București, dar a urmat înainte studii de literatură și istorie în Franța și Canada.
Colaborează din 2015 cu Iancu Dumitrescu pentru organizarea de concerte, prezentări și a participat la mai multe live performances, considerând aceste experiențe importante pentru câmpul său de interes.

Concertul face parte din proiectul REZONANȚE – Colaborări transnaționale în muzica contemporană. Misiunea noastră este de a promova și difuza producții muzicale contemporane regionale și internaționale.

Puteți să susțineți Casa Tranzit pe platforma Patreon: https://www.patreon.com/TranzitHouse. Fiecare contribuție și fiecare gest de solidaritate este important pentru noi!

Acest proiect este co-finanţat de Fundația Communitas și Administrația Fondului Cultural Național (AFCN). Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

At this moment, we do not have any future performances scheduled.

Stay Up To Date With Your Favorite Events

subscribe