fbpixel
Skip to main content
Movie
26 Nov 2019

Systemsprenger / Copilul-problemă la Zilele Filmului German


În deschiderea filmului Copilul-problemă, proiectat în cadrul Zilelor Filmului German, regizoarea Nora Fingscheidt a trimis un video din Canada, unde lucrează la un film nou, pentru a face o scurtă prezentare și a închina un pahar de vin în cinstea noastră. 

Ne-a transmis în câteva cuvinte că a căutat un subiect puternic, parțial autobiografic, prin care să documenteze povestea unui copil hiperactiv, cu o nevoie uriașă de afecțiune și de protecție, dar care nu își poate stăpâni furia și emoțiile în fața abandonului.

Din 150 de participante la casting, Helena Zengel a fost numărul 7. Regizoarea a continuat să caute, dar ne-a mărturisit că nici una dintre următoarele fetițe nu a avut capacitatea de a transmite agresivitatea dusă la extrem, dar și o anumită vulnerabilitate.

Helena a interpretat rolul lui Benni cu o inteligență răvășitoare de nici nu mai știam cum să reacționăm noi, cei din sala de cinema – am râs, deși părea ciudat, ne-am speriat, am oftat, am plâns pe alocuri și, cu siguranță, am admirat-o.

La 9 ani, Benni poartă stigmatul de "copil-problemă" și comportamentul ei devine o provocare pentru mama ei, asistenții sociali, angajații de la protecția copilului, psihologi și psihiatri. Pare că nu vrea să se schimbe, să respecte vreo regulă sau să se integreze în vreun loc – fie un cămin stabil, fie o școală. Fetița urlă, trântește, sparge, lovește, mușcă, înjură, fuge, se zbate.

Așa ajung la Micha, un psiholog specializat în managementul agresivităţii, care o însoţește pe Benni la şcoală. O rază de speranţă îşi face apariţia. Va reuşi Micha acolo unde toţi ceilalţi au eşuat? Va primi Benni atenția și afecțiunea de care are nevoie?

Vă invităm să mergeți la cinema și să aflați răspunsurile la întrebări. Nu vă faceți griji pentru Helena, este bine, lucrează la următorul film cu Tom Hanks și probabil va avea un parcurs plin de reușite. 

Copilul-problemă a primit Premiul Alfred Bauer la Berlinale 2019 și este propunerea Germaniei la premiile OSCAR 2020. Program și bilete aici