Movie
29 Aug 2022

Proiecții de neratat la cea de-a 5-a ediție TIFF Oradea


O poveste seducătoare despre apogeu și decadență, în Parisul începutului de secol XX, deschide seria de proiecții-eveniment organizate în Piața Unirii – vineri, pe 2 septembrie, de la ora 21:00. Cu extraordinară atenție la detaliile de epocă și o distribuție fenomenală, Iluzii pierdute/ Illusions perdues (r. Xavier Giannoli) urmărește destinul unui tânăr scriitor, pus în fața propriului declin.

Spectatorii prezenți la proiecția din deschidere vor fi întâmpinați în Piața Unirii din Oradea de muzica celor de la Espressione, cvartetul care va interpreta un repertoriu muzical inspirat din fabuloasa coloană sonoră a filmului distins cu șapte premii César. Cvartetul Espressione a fost înființat în anul 2014 de patru tinere instrumentiste: Costin Éva – vioara I, Szabó Éva – vioara a II-a, Anca Cristea – violă, Ichim Beáta – violoncel. Cvartetul abordează genuri muzicale variate: muzică clasică, café-concert, muzică de film și jazz.

Tot în Piața Unirii se va vedea duminică, în ultima seară de TIFF Oradea, Competiția oficială/ Official Competition (r. Mariano Cohn, Gastón Duprat) - o comedie sofisticată și obraznică despre cinema, orgolii artistice și jocuri de putere, cu Antonio Banderas, Penélope Cruz și Oscar Martínez.

Colecția de supernove pe care spectatorii din Oradea sunt invitați să le urmărească în aer liber în primul weekend de toamnă este completată de Casa noastră/ Utama (r. Alejandro Loayza Grisi). Filmul bolivian distins anul acesta cu Trofeul Transilvania și cu Premiul Publicului, despre un cuplu de crescători de lame care încearcă să supraviețuiască într-o lume pe cale să se destrame, se va vedea în prima seară de festival la Palatul Baroc Open-air, acolo unde sâmbătă seară va rula Alcarràs (r. Carlei Simón) povestea emoționantă a unei familii de cultivatori de piersici, premiată cu Ursul de aur la Berlinală.

Prima zi de festival se deschide cu un thriller supranatural semnat de Eskil Vogt, autorul nominalizat la Oscaruri pentru Cea mai rea fată din lume. Programat de la ora 14:30 la Filarmonică, Inocenții/ The Innocents urmărește un grup de copii cu puteri misterioase. De la 16:30, în premieră la Oradea, va rula în sala Teatrului filmul Din zori și până-n zori/ Between Two Dawns (r. Selman Nacar), o poveste în care viețile tuturor celor implicați scapă de sub control.

De la ora 17:00, ajunge la Filarmonică Evenimentul/ L'événement (r. Audrey Diwan), filmul care i-a adus actriței franco-române Anamaria Vartolomei titlul de Cea mai promițătoare actriță la ediția din acest an a Premiilor César. În aceeași sală va rula, de la ora 21:30, comedia spaniolă Clubul șomerilor/ The Unemployment Club, despre un grup de prieteni care pare să se descurce mai bine să-și sincronizeze ieșirile la bere decât să-și pună la punct viața profesională.

Javier Bardem este protagonistul The Good Boss (r. Fernando Léon de Aranoa), un imens succes de public care a făcut furori la  Premiile Goya, unde a obținut 20 de nominalizări și a fost desemnat Cel mai bun film. Pelicula se va vedea duminică, de la ora 14:00, la Teatru, care va găzdui, de la ora 21:30, proiecția filmului Maigret (r. Patrice Leconte), cu inconfundabilul Gérard Depardieu.