03 Feb 2016

ONE WORLD ROMANIA #9 - un flacon de capsule cinematografice de testat in perioada 21-27 martie


Festivalul international de documentar si drepturile omului One World Romania revine in perioada 21-27 martie la Bucuresti, cu cea de-a noua editie. O noua editie care va va aduce in atentie 60 de filme documentare – proaspete, pline de emotie, presarate pe alocuri cu cinism si cruzime, dar si cu doze mari de empatie si umor. 60 de filme au fost selectate cu grija din cele 1111 documentare inscrise la sfârsitul anului 2015 – de aproape 4 ori mai multe inscrieri fata de oricare dintre editiile anterioare.

Privim aceste 60 de documentare ca pe un flacon de capsule cinematografice in care spectatorii vor gasi tratament impotriva unor afectiuni colective ale societatii moderne. Sunt pastilele care iti ajuta constiinta sa iasa din amorteala. Filmele One World Romania va vor arata simptomele traumatismelor suferite de lumea in care traim, prin povesti impresionante de pretutindeni. Iar dupa fiecare proiectie, vom vorbi despre aceste simptome, dar si despre cum putem lupta impotriva prejudecatilor, despre cum putem creste vizibilitatea incalcarilor unor drepturi fundamentale ale omului, cel mai adesea trecute cu vederea. Capsulele One World Romania se elibereaza fara reteta. Consumul in cantitati mari provoaca un singur efect advers, intâlnit la 95% din cazuri – viata poate parea mult mai frumoasa in urma terapiei prin film.

in fiecare an, Festivalul One World Romania isi propune ca prin filmele pe care le proiecteaza si prin evenimentele organizate in jurul acestor proiectii sa prezinte subiectul drepturilor omului intr-o maniera accesibila pentru un public cât mai numeros. Prin fiecare eveniment al festivalului incurajam implicarea si dezbaterea sociala, astfel incât sa vedem cât mai multe persoane determinate sa schimbe ceva in societatea româneasca. Persoane pe care le intâlnim in numar din ce in ce mai mare la fiecare noua editie de festival, dar si la evenimentele organizate in restul anului – prin programul One World Romania la scoala, la ecourile One World Romania in tara sau la proiectiile din cadrul KineDok, platforma internationala de distributie alternativa de film documentar.

Festivalul One World Romania se intoarce anul acesta mai puternic ca oricând si pregateste mult mai multe decât am putea dezvalui acum. 60 de documentare va vor asigura o experienta cinematografica cu totul speciala, timp de o saptamâna, in cele doar câteva sali de cinema ramase deschise in centrul Bucurestiului. Revenim curând cu temele festivalului, dar si cu noutati despre evenimentele ce vor fi organizate in paralel cu cele aproximativ 70 de proiectii din saptamâna 21-27 martie 2016.

Festival One World Romania este organizat de Asociatia One World Romania si Centrul Ceh Bucuresti, in parteneriat cu Programul Statul de Drept Europa de Sud Est al Konrad-Adenauer-Stiftung. Dintre partenerii confirmati ai editiei a 9-a: Centrul National al Cinematografiei, Reprezentanta Comisiei Europene in România, RoAid - Programul României de Cooperare pentru Dezvoltare, Ministerul Afacerilor Externe, Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Românesc, Centrul de Resurse Juridice, EEA Grants, Fondul ONG, Forumul Cultural Austriac, Canopy.