Movie
22 Aug 2022

Noua cinematografie maghiară la TIFF Oradea 2022


O tradiție la TIFF Oradea, selecția dedicată noii cinematografii maghiare se întoarce într-o nouă formulă la ediția din 2022 a festivalului. Lista celor mai noi și mai apreciate filme produse în ultimul an în Ungaria, proiectate în premieră la Oradea, va fi completată, în această toamnă, de o retrospectivă de autor dedicată regizoarei Ildikó Enyedi – una dintre cele mai influente cineaste europene.

Programul proiecțiilor la care cinefilii sunt așteptați în perioada 2 - 4 septembrie este disponibil online, pe https://oradea.tiff.ro/

Un debut remarcabil este  Haita noastră/ Wild Roots, filmul regizorului Hajni Kis, în care o fetiță încalcă interdicția impusă de bunica ei și decide să-și întâlnească tatăl proaspăt ieșit din închisoare. Cinefilii sunt invitați să descopere această poveste emoționantă la Palatul Baroc – duminică, de la ora 21:00.

Prezentat în premieră absolută la Festivalul Internațional de Film de la Sarajevo, Lucruri pentru care merită să plângi/ Things Worth Weeping For vine la TIFF Oradea vineri, 2 septembrie, la Filarmonică, de la ora 19:15. Filmul o urmărește pe Maja, o tânără care se trezește nevoită să organizeze de una singură funeraliile unui membru al familiei. Neinvitată, i se alătură în acest proces o veche prietenă din copilărie, care abia așteptă să-și compare viața cu a ei.

Campionul de scrimă multi-medaliat Áron Szilágyi este protagonistul One for All/ Egy mindenkiért, prezentat în premieră la Oradea vineri, de la ora 14:00, la Teatrul Regina Maria. Rezultatul a peste 600 de ore de filmare, de-a lungul a cinci ani, documentarul realizat de András Pires Muhi urmărește pregătirile intense ale sportivului pentru a deveni primul campion la scrimă triplu medaliat cu aur din istoria Jocurilor Olimpice.

O comedie neagră despre situații absurde ajunge în premieră la Oradea duminică, de la ora 18:00, când spectatorii sunt invitați să urmărească Evacuarea/ Eviction, despre un prim caz de care un tânăr executor judecătoresc este somat să se ocupe. Lucrurile escaladează rapid și totul se transformă într-o situație de criză după ce bătrâna rugată să părăsească domiciliul anunță că va arunca totul în aer cu butelia de la aragaz. Filmul marchează debutul regizorului Máté Fazekas și va rula pe marele ecran la Filarmonică.