20 Mar 2015

146 de filme la NexT Film Festival 2015


146 de filme, un numar record in istoria celor noua editii, intra anul acesta in programul celui mai mare festival de scurtmetraje din România. 36 dintre ele concureaza pentru premiile Festivalului International de Film NexT, in cele doua competitii, internationala si nationala.

Festival pass-urile pentru NexT 2015, ce includ si proiectia speciala Oscars Night, s-au pus in vanzare pe Eventbook la pretul de 80 de lei. Abonamentele de 5 proiectii, ce pot folosite individual sau impartite cu prietenii, costa 40 de lei.

Biletele individuale la sectiunile din cadrul NexT Film Festival 2015 vor fi puse in vanzare curand, in sectiunea dedicata de pe Eventbook.ro.

--

Criticii Irina Trocan si Andrei Rus au vazut peste 3.500 de scurtmetraje pentru a alcatui selectia editiei de anul acesta, care va avea loc intre 15 si 19 aprilie, la Cinema Studio, Cinema Elvire Popesco, CinemaPRO si la Institutul Cultural Român, in Club Control, J’ai Bistrot, ArCuB, Carturesti, Garajul Ciclop.

Warm-up party in Club Control

Miercuri, 1 aprilie, de la 20.00, in Club Control, Warm Up NexT 2015 aduce o mostra din selectia de anul acesta, intr-o seara cu filme din diverse sectiuni si petrecere. Intrarea este libera.

24 de filme in Competitia Internationala

Vor concura pentru trofeele NexT, in Competitia Internationala, 24 de filme din 17 tari, printre care Spania, Franta, Portugalia, Belgia, Israel, Polonia, Argentina sau Canada. Ca in fiecare an, selectia pune accent pe vocile originale, indraznete si varietatea in genuri si abordare. Spectatorii se vor delecta cu o comedie romantica „pâna la tristul sfârsit” – She Was Like, He Was Like, un horror cu papusi si exorcism – Ancha es Castilla, un „cine-tract” absurd si curajos, cu trei femei indignate de scandalul crizei financiare – Et que ça saute!, drame conjugale si indragostiri, o poveste neobisnuita despre cei care sufera de hipersensibilitate electromagnetica – Quiet Zone, sau o aplicatie care ti-o aduce pe fata visurilor – 97%. Doua filme românesti intra in competitie: 12 zile, de Tudor Cristian Jurgiu, si Luna de miere, de Sebastian Mihailescu.


Juriul Competitiei Internationale este format din Ewa Puszczynska (Polonia), producatoarea filmului Ida, premiat recent cu Oscar, Edvinas Puksta (Estonia), selectionerul Festivalului International de Film de la Vilnius, Micha? Oleszczyk (Polonia), critic de film si cercetator, directorul Festivalului de Film din Gdynia, regizoarea Ana Lungu (Autoportretul unei fete cuminti), scriitorul si criticul de film François Bonenfant (Franta), jurnalista si muziciana Maria Balabas, regizorul Eduardo Williams (Argentina), câstigatorul trofeului pentru coloana sonora, anul trecut, cu Sunetul stelelor m-a uluit.

Scurtmetrajele romanesti - sectiune dedicata

Pentru al doilea an, filmele românesti au o competitie dedicata lor la Festivalul NexT. Anul acesta, 12 scurtmetraje intra in cursa pentru Premiul pentru Cel mai bun film românesc, acordat de Institutul Cultural Român, si Premiul Publicului pentru film românesc. Gabriel Achim (Visul lui Adalbert) isi va prezenta cel mai nou scurtmetraj, Carne de iepure, povestea unui halterofil de 45 de ani care isi cauta o partenera printr-un anunt matrimonial, Bogdan Drumea revine cu Golanii, Paul Muresan aduce o animatie, Pui de somn, iar Ioana Flora si Alexandru Potocean sunt protagonistii filmului Scor alb, in regia lui Marius Olteanu.

„Reunind, prin filmele unor cineasti promitatori, stiluri si influente cinematografice diverse, competitia româneasca demonstreaza cât de mult teren acopera acestia, de fapt”, spun selectionerii Irina Trocan si Andrei Rus.

Filmele românesti vor fi jurizate de Renate Roginas (Germania), managerul Villa Kult din Berlin, un loc de intâlnire inovator pentru clienti internationali din diverse arte si media, fost responsabil pe programul PHARE in sectorul audiovizual românesc, Agnès Wildenstein (Franta), co-selectioner DocLisboa, si animatorul Matei Branea, autorul identitatii vizuale NexT.