Movie
15 Sep 2021

Maraton de filme românești la TIFF Oradea


Pentru al patrulea an consecutiv, TIFF Oradea continuă să îi răsfețe pe iubitorii de film cu proiecții în premieră, noutăți de toamnă și întâlniri surpriză cu cineaștii momentului. Între 17 și 19 septembrie, cinefilii vor avea șansa să urmărească pe marele ecran cele mai așteptate povești ale anului, unele dintre ele prezentate chiar înainte de lansarea oficială în cinema. În fiecare zi de festival, Piața UniriiPalatul BarocTeatrul Regina Maria și Filarmonica de Stat din Oradea vor găzdui proiecțiile speciale de la care nu vor lipsi regizorii și actorii români ai momentului.

Luca, cel mai recent film în regia lui Horațiu Mălăele, va deschide ediția orădeană a TIFF-ului cu o proiecție specială programată vineri, pe 17 septembrie, de la ora 20:30, în Piața Unirii, în prezența actorilor István Teglas și Andi Vasluianu, pregătiți să răspundă tuturor întrebărilor venite din partea spectatorilor. În aceeași zi, la Filarmonică, de la ora 15:30, va rula în premieră la Oradea După 40 de zile (r. Andrei Gruzsniczki), iar de la ora 17:45, la Teatrul Regina Maria, cinefilii vor vedea Întregalde (r. Radu Muntean), prezentat în secțiunea Quinzaine des Réalisateurs a Festivalului Internațional de Film de la Cannes.

#dogpoopgirl, filmul care i-a adus cineastului Andrei Huțuleac Premiul Zilele Filmului românesc pentru debut la TIFF 2021 și a obținut Marele Premiu la Festivalului Internațional de Film de la Moscova va ajunge la Oradea în prima zi de festival, de la ora 17:45, la Filarmonica de Stat.

În 18 septembrie, de la ora 18:00, va ajunge la Palatul Baroc Otto Barbarul (r. Ruxandra Ghițescu), desemnat cel mai bun lungmetraj din secțiunea Zilelor Filmului Românesc la TIFF 2021. În sala amenajată în noul spațiu inclus pe harta festivalului va rula, de la ora 20:30, Berliner (r. Marian Crișan), o comedie cu politicieni, premiată la Festivalul Internațional de Film de la Moscova.

Documentarul-fenomen România sălbatică, filmul care surprinde complexitatea biodiversității din țara noastră în imagini care-ți taie respirația, va rula în aer liber sâmbătă seară, de la ora 20:45, la Palatul Baroc, în pezența regizorului Dan Dinu. Seara se va încheia cu o primă vizionare în România a filmului Miracol (r. Bogdan George Apetri), prezentat în această săptămână în secțiunea competițională Orizzonti a Festivalului Internațional de Film de la Veneția.