Theater
26 Mar 2020

#JurnalDeArtist – Doru Taloș: Teatrul are nevoie de oameni, de public real, e un schimb în timpul spectacolului


Reactor de creație și experiment este un spațiu cultural energic și viu într-un oraș tot mai deschis la experiențe artistice alternative. În curtea de la numărul 4 de pe strada Petőfi Sándor funcționează, în același timp o bulă în mijlocul orașului și un loc profund legat de acesta, un teatru independent, un spațiu de concerte și de expoziții, dar și o mică bibliotecă.

Reactor a sperat că va putea susține spectacolele conform programului, dar cu un public restrâns. Însă, măsurile impuse de autorități au dus la închiderea temporară. Am stat de vorbă cu Doru Taloș să aflăm cum stau lucrurile la Reactor.

Clujul este un oraș viu, tânăr, animat. Cum este atmosfera la voi zilele astea?

E liniște. Studenții au plecat din oraș. Din casă îmi dau seama că traficul s-a redus considerabil. Eu și Oana Mardare locuim în aceeași curte cu Reactorul, adică suntem izolați la locul de muncă. Încercăm să ne ținem ocupați, e un spațiu destul de mare, așa că facem curat, încercăm să revopsim băncile și mobilierul din curte, renovăm zona barului și încercăm să aducem spațiul în condiții cât mai bune de lucru pentru momentul în care ne vom putea întoarce la treabă. În luna aprilie puteți urmări contul nostru de Instagram (reactor.cluj), acolo voi posta momente din povestea Reactorului cu porțile închise.

Care sunt consecințele suspendării evenimentelor din cauza virusului COVID-19 asupra activităților culturale și artistice de la Reactor?

E greu să evaluăm în acest moment consecințele. E clar că artiștii au de suferit, veniturile noastre sunt mult reduse, iar chiria și cheltuielile curente sunt dificil de acoperit. Încercăm să ne păstrăm calmul. Ne e greu să evaluăm correct consecințele pe termen lung. Sperăm să fie o perioadă pe care să o depășim în cel mai scurt timp. Ne facem planuri pe toamnă și vrem să credem că totul o să fie bine.

Just Push Play – s-ar putea îndrepta teatrul către live streaming, iar spectatorul doar să apese play din intimitatea propriei locuințe?

Ne gândim la asta. Dragoș Muscalu are un doctorat în Teatru de Improvizație, dacă e cineva care poate gândi un format în sensul ăsta, eu aș paria pe el. Momentan am evitat să luăm decizii majore, vrem să înțelegem cum vor evolua lucrurile. :)

Cum credeți că se va schimba relația dintre artist și spectator în viitor?

Sperăm că nu vor fi schimbări majore, eu cred că teatrul are nevoie de oameni, de public real, e un schimb în timpul spectacolului. Atfel vorbim de film, de vlogging sau de altceva.

Unul dintre spectacole se numește Totul e bine când se termină. Până atunci, cu ce vă ocupați în timp ce stați acasă?

Azi am început repetițiile la prima noastră producție care se va desfășura online. Căutăm să ne ținem conectați. Și ocupați. Spectacolul se va produce în cadrul programului multiannual „Postuman. Abordări performative”, finanțat de Administația Fondului Național Cultural, un program ce are ca scop sondarea implicațiilor etice, psihologice și socio-politice a evoluției tehnologice. Ne-am propus să aducem publicului un spectacol relevant și conectat contextului în care trăim. Regia e semnată de Bobi Pricop, iar dramaturgia de Lavinia Braniște.

Ce ne învață cultura în vreme de criză?

Nu știu ce ne învață, dar cred că ne ajută să ne menținem mințile limpezi. Și ne amintește cât e de important contactul între oameni.

Cum pot fi susținuți artiștii independenți de la Reactor în această perioadă?

Vom introduce bilete cu acces general, valabile pentru orice spectacol din acest an și abonamente pentru stagiunea viitoare. Iar banii vor fi redirecționați către artiști.

Un gând pentru spectatori?

Aveți grijă de voi, respectați măsurile luate de autorități și în acest fel ne vom vedea într-un timp cât mai scurt.


Photo credit: Andrei Niculescu