01 Mar 2015

Festivalul Chants, sons sur scene 2015, intre 2 - 4 aprilie in Club Control


Joi, 2 aprilie, Firma, nume reper al scenei muzicale alternative romanesti, va concerta alaturi de trupa franceza Rapsodie in cadrul evenimentului care deschide festivalul "Chants, sons sur scène" 2015, organizat de Institutul Francez. Artistii vor perfoma pe aceeasi scena intr-o seara muzicala franco-romana.

Biletele pentru cele trei zile de festival sunt disponibile pe Eventbook.ro, in sectiunea dedicata Club Control.

Trupa franceza Rapsodie propune un mixt inedit intre rap si muzica clasica. Povestea lor a inceput in Lille la initiativa lui Sofiane Pamart si Samy, alias Tikaby, unul pianist, celalalt MC. Prin alaturarea lui Emmanuel Audu (basist) si Théotime Dierendonck (batteur), apoi a raper-ului Paranoyan, proiectul Rapsodie ia amploare, iar muzica lor devine din ce in ce mai complexa. in 2012, Rapsodie castiga concursul „Talente Acustice” organizat de TV5 Monde. Dupa single-ul „Prélude” aparut in 2013, trupa pregateste primul lor album „Fugue”.

Firma, trupa icon a rockului alternativ romanesc, spargea tiparele si redefinea standardele pietei muzicale de la inceputul anilor 2000, devenind emblema unei generatii marcate de piese precum „La Orbire”, „Nimeni” si „Important”.

Firma a fost prima trupa romaneasca nominalizata la o sectiune internationala - "New Sounds of Europe” si invitata sa performeze la gala MTV European Music Awards, in 2007 la München, dupa ce in 2004 fusese nominalizata la MTV European Music Awards la categoria "Best Romanian Act" si "Best Rock Band" la MTV Romanian Music Awards in 2005.

Pe 3 aprilie publicul o poate revedea pe scena din Club Control pe Mary* l’Asterisque. in 2012, a fost in Juriul finalei „Chants, sons sur scène” la Baia Mare, iar in 2015 revine in Romania.

O frazare soul, ritmuri groovy, un sunet cu accente afro hip-hop, atmosfera trip hop, toate aceasta caracterizeaza stilul construit de Mary* pe scena. Gadila, loveste, ciupeste, canta, rade, invita la beat box, asa se instaleaza un dialog fascinant cu instrumentele. Mary* L’Astérisque este, inainte de toate, muzician: impulsiv, senzual, cu texte care nu te lasa deloc indiferent. Inflexiunile, sunetul cuvintelor, vocea, toate ii creeaza muzica.

Pe 4 aprilie, in inchiderea festivalului, va face atmosfera grupul din Belgia, Dalton Télégramme.

Veritabili alchimi?ti ai sunetului, membrii formatiei combina muzica de sorginte americana, country n’western, bluegrass, cajun, folk, cu sonoritatile franceze din anii ’60 à la Gainsbourg, Dutronc ?i Ferrer, dovedind dincolo de orice indoiala ca limba lui Molière se poate plia foarte bine pe cultura lui Buffalo Bill. in 2013, Dalton Télégramme au fost desemnati ca?tigatorii concursului TV5 Monde „Talente Acustice ".

---
„Chants, sons sur scène” este un festival-concurs international de cantece in limba franceza, destinat tinerilor intre 13 si 25 de ani. Festivalul, aflat la a 13-a editie in Romania, cuprinde o serie de etape de calificare in 13 ora?e din Romania, iar finala are loc la Teatrul Municipal din Baia Mare. Conceptul festivalului este de a oferi tinerilor romani un spatiu de deschidere culturala, modern ?i atractiv. Fiecare participant poate sa isi aleaga cantecul preferat al ultimilor ani, cantec in limba franceza, pe care sa il interpreteze in fata publicului si a juriului. Astfel, tinerii cantareti au ocazia de a patrunde intr-o varietate de universuri muzicale si de a-si dezvolta si demonstra propriul talent si propria personalitate. Cele 3 trupe castigatoare ale premiului Acoustic TV5 Monde in 2012, 2013 si 2014 ii vor insoti pe parcursul calificarilor. Marele premiu consta intr-o excursie in Franta cu participare la festivalul DARC de la Chateauroux in august 2015.