fbpixel
Movie
22 Aug 2022

Retrospectivă de autor dedicată regizoarei Ildikó Enyedi, la TIFF Oradea 2022


Regizor, scenarist și producător multi-premiat, cineasta maghiară Ildikó Enyedi va fi celebrată în prima retrospectivă de autor prezentată vreodată la TIFF Oradea. Creator de marcă din cinematografia maghiară contemporană și o voce influentă a filmului european, Ildikó Enyedi a obținut recunoașterea internațională în 1989 când lungmetrajul Secolul meu 20/ My Twentieth Century obținea Camera d’Or la Festivalul Internațional de Film de la Cannes. Inclus de prestigioasa publicație New York Times în topul celor mai bune 10 producții ale anului, filmul prezentat în retrospectiva TIFF Oradea urmărește viețile a două surori gemene, separate în copilărie, care se regăsesc întâmplător în timpul unei călătorii de lux cu faimosul Orient Express. Filmul va fi proiectat într-o versiune restaurată digital la Sinagoga Sion, duminică, de la ora 20:00.

Selecția 3x3 va fi completată de filmul care a marcat în 2017 revenirea cineastei Ildikó Enyedi, după aproape două decenii:  Despre trup și suflet/ On Body and Soul. Povestea de dragoste atipică a doi introvertiți care descoperă, printr-o întâmplare, că au același vis în fiecare noapte, a fost distinsă cu Ursul de Aur, Premiul FIPRESCI și Premiul Juriului Ecumenic la Berlinală, iar în 2018 a obținut o nominalizare la Oscaruri, la categoria Cel mai bun film străin. La TIFF Oradea va rula duminică, de la ora 14:o0, la Filarmonică.

În premieră la Oradea, spectatorii vor urmări sâmbătă, în Piața Unirii, cea mai nouă producție semnată de regizoarea maghiară, prezentată anul trecut la Cannes: Povestea soției mele/ The Story of My Wife, despre modul în care teama și gelozia pot distruge o relație.