fbpixel
Movie
01 Oct 2019

5 animații de neratat în Competiția Internațională de Lungmetraj


Competiția Internațională a celei de-a 14-a ediție a Festivalului Internațional de Film de Animație (4-13 octombrie, București) aduce titluri noi și producții îndrăznețe în premieră în sud-estul Europei, consolidând mesajul Animest din acest an: #UnitedSheep, United@Cinema!

 

Away, o abordare curajoasă realizată în întregime de Gints Zilbalodis, un artist lituanian în vârstă de numai 25 de ani, și distinsă cu premiul Contrechamp la Annecy, depășește granițele cinematografiei, invitând publicul într-o aventură feerică, pe o insulă populată de personaje fantastice. 

 

Bunuel in the Labyrinth of the Turtle (r. Salvador Simó), recompensat la Annecy cu Premiul Juriului, forțează, la rândul său, limitele convenționalului, urmărind procesul anevoios de producție a  scurtmetrajului Las Hurdes (Land Without Bread) al vizionarului Luis Buñuel, film interzis la vremea sa de regimul spaniol, reprezentând anii de aur ai suprarealismului în cinema.

 

Despre anarhie, revoluție și nesupunere, Black is Beltza, proiectat în premieră la San Sebastián, invită publicul într-o aventură 2D cu spioni și implicații politice în toiul Războiului Rece, urmărind o serie de evenimente ce vor schimba cursul istoriei, pornind de la discriminarea rasială.

 

Fritzi - a revolutionary tale (r. Matthias Bruhn, Ralf Kukula) propune o călătorie nostalgică spre Germania de Est la sfârșitul anilor ’80, prin ochii unui copil, determinat să-și regăsească cea mai bună prietenă. 

 

Ville Neuve (r. Félix Dufour-Laperrière), singurul film non-european din competiția de lungmetraj Animest, este o producție canadiană inspirată de mișcările politice și sociale născute în jurul referendumului pentru independența Québecului, pe fondul căruia se reunește un cuplu divorțat.