fbpixel
Skip to main content
27 Mar 2015

Castigatorul Premiului Oscar 2015 pentru film documentar in premiera la One World Romania


Citizenfour, documentarul laureat al unui Oscar in cadrul galei Premiilor Academiei Americane de Film 2015, va fi proiectat in premiera in Romania la cea de-a opta editie a festivalului de film documentar One World Romania. Citizenfour este portretul unui fost analist al Agentiei Nationale pentru Securitate (NSA) – Edward Snowden, care a publicat zeci de mii de documente secrete. Filmul prezinta zilele tensionate pe care Snowden le-a trait intr-un hotel din Hong Kong, intalnirile cu jurnalistii care au publicat detalii despre NSA si despre spionajul electronic efectuat de Statele Unite, caruia i-ar fi cazut victime si lideri politici ai lumii, precum presedintele Braziliei, Dilma Rousseff, si cancelarul german, Angela Merkel.

Cumpara abonament la One World Romania

La One World Romania, Citizenfour face parte din sectiunea intitulata „Demo+/-cratie”, alaturi de 6 alte titluri: Euromaidan. Rough Cut, Second Chance, Pixadores, The Term, Iranian si Killswitch. Sectiunea „Demo+/-cratie” ridica intrebarea „ce a mai ramas din democratie?” si demasca guverne democrate doar in aparenta, arata cetateni de rand care devin dizidenti si actiuni individuale transformate in miscari de masa cu ajutorul noilor mijloace de comunicare. Selectia de filme din aceasta sectiune isi propune sa ofere un prilej de reflectie care sa puna miscarile de strada din Romania intr-un context global si sa ofere, poate, puncte de pornire strategice pentru viitor.

Documentarul Virunga, unul dintre contracandidatii lui Citizenfour la Oscar-urile de anul acesta, va fi si el proiectat la cea de-a opta editie de One World Romania. Filmul spune povestea incredibila a unui grup de curajosi care isi risca vietile pentru a asigura un viitor mai bun unei parti din Africa de care restul lumii a uitat. Parcul National Virunga, situat in padurile estice din Congo, este unul dintre cele mai diverse locuri din punct de vedere biologic si caminul ultimelor gorile de munte din lume. Descoperirea unor zacaminte de petrol sub lacul Edward atrage sosirea companiei SOCO International, chiar daca forarea in parc este ilegala. Actiunile companiei se inscriu intr-un spectru mai larg de agende conflictuale care se intersecteaza in jurul parcului Virunga: de la ilegalitatile comise de subcontractorii SOCO, la violentele braconierilor care ucid elefantii si gorilele parcului, la militiile rebele care vor procente din profitul realizat din exploatarea petrolului, si la padurarii hotarati sa protejeze cu orice pret viata gorilelor. 

Virunga va fi prezentat la One World Romania 2015 in sectiunea „Razboaie contra naturii”, alaturi de alte doua filme: Unearthed si Vitosha. In aceasta sectiune, One World Romania prezinta un camp de batalie pentru viitor care se intinde pe intreaga planeta, inclusiv in ograda noastra: Vitosha e un parc protejat amenintat de monstrul dezvoltarii urbane, ca multe parcuri din Romania; spectrul fracturarii hidraulice a trecut peste mari si ape din SUA sau Africa de Sud si a ajuns deja de mult in micile comunitati din tara.