fbpixel
Skip to main content
Movie
29 Nov 2019

Cineclub One World Romania - Zidul Berlinului și reunificarea Germaniei


Noua ediție a Cineclubului One World Romania va avea loc între 5 și 15 decembrie, la POINT și la Pavilion 32, și va avea în prim plan Zidul Berlinului și reunificarea Germaniei. 

Săptămâna 1: Zidul Berlinului

Programul propune o selecție de patru documentare care surprind contextele construirii (în 1961) și dărâmării (în 1989) Zidului Berlinului, simbol, timp de aproape trei decenii, al separării Germaniei de Est de Germania de Vest, respectiv al „divorțului” comunismului estic de capitalismul vestic.

  • Priviți spre acest oraș -  „Oameni din întreaga lume - priviți spre acest oraș” - spunea Ernst Reuter, primarul Berlinului de Vest, în 9 septembrie 1948, pentru a atrage atenția asupra situației orașului după război. Această expresie emoționantă, repetată adesea, a stat la baza documentarului realizat de Karl Gass.

          Joi, 5 decembrie, ora 18:30, bilete aici.

  • Germania, Terminus Est - Filmul analizează condițiile politice, economice și sociale care au condus la construirea Zidului Berlinului. Utilizând tehnicile documentarului direct, documentarul e construit în jurul mărturiilor unor diverse persoane - muncitori, antreprenori, țărani, studenți, soldați.

          Joi, 5 decembrie, ora 20:15, bilete aici.

Proiecții urmate de un dialog cu Joachim Umlauf, directorul Goethe-Institut București

  • Zidul - Un documentar poetic și enigmatic realizat de pictorul și cineastul Jürgen Böttcher, Zidul surprinde evenimentul istoric al distrugerii de către populație a Zidului Berlinului, în noiembrie și decembrie 1989.

           Duminică, 8 decembrie, ora 18:00, bilete aici.

  • Ceva de făcut cu Zidul - În anul 1986, cineaștii Ross McElwee și Marilyn Levine se aflau la Berlin pentru a realiza un film despre aniversarea a 25 de ani de la ridicarea Zidului.

           Duminică, 8 decembrie, ora 20:00, bilete aici.

Săptămâna 2: Reunificarea Germaniei

Programul propune o selecție de trei documentare care captează, „la cald”, atmosfera din primele luni ulterioare căderii Zidului Berlinului, când germanii din Est și din Vest sărbătoreau evenimentele recente, dar se și chestionau cu privire la viitorul comun care trebuia construit. 

  • Timpul încarcerat - Realizatoarea Sibylle Schönemann a revenit în Republica Democrată Germană în 1990, după ce fusese arestată de Stasi în 1984 și fusese condamnată la un an de închisoare. Întoarcerea ei, după căderea Zidului Berlinului, îi oferă pretextul pentru realizarea acestui film, în care are ocazia să se reîntâlnească și să îi chestioneze pe toți cei responsabili de perioada sa de detenție.

           Vineri, 13 decembrie, ora 19:00, bilete aici.

Proiecție urmată de un dialog cu realizatoarea Sibylle Schönemann

  • Berlin - Prenzlauer Berg: întâlniri între 1 mai și 1 iulie 1990Trupa „Toamnă la Peking” cântă melodia „Avem nevoie de o revoluție” printre ruinele Zidului Berlinului. Dar ne aflăm în mai 1990 și nu prea mai există șanse ca o revoluție să se producă.

          Duminică, 15 decembrie, ora 18:00, bilete aici.

  • În tranzit: o înregistrare pentru posteritate - Filmul se deschide cu petrecerile de Anul Nou dintre 1989 și 1990 - primele petrecute împreună de est și vest-germani după foarte multă vreme, pe Podul Glienicker. Și se încheie pe același pod, supranumit „Podul Prieteniei”, surprinzând petrecerile în egală măsură euforice datorate reunificării celor două Germanii în data de 3 octombrie 1990.

          Duminică, 15 decembrie, ora 19:30, bilete aici