fbpixel
Movie
29 Aug 2022

Cine-concerte în premieră la TIFF oradea 2022


Spre încântarea iubitorilor de muzică și film, fiecare seară de festival va fi marcată de câte o experiență cine-muzicală specială. Vineri, la Sinagoga Sion, A Tolonc/ The Undesirable - unul din primele filme mute ale celebrului regizor Michael Curtiz, cunoscut pentru Casablanca, va fi acompaniat live de muzica originală a artistului orădean Dubase. Pelicula aduce pe marele ecran frumoasele peisaje și obiceiuri ale Transilvaniei rurale de la început de secol 20, într-o poveste captivantă bazată pe o piesă de teatru a lui Ede Tóth. Scenariul este semnat de Jenő Janovics, producator, scenarist si adevărat pionier în cinematografie datorită studiourilor Transsylvania pe care le fondează la Cluj in anii 1910.

Seara de sâmbătă aduce la Sinagoga Sion Cine-concertul Häxan, la aniversarea a 100 de ani de la lansarea filmului semnat de Benjamim Christensen. La limita dintre documentar și ficțiune, Häxan/ Vrăjitoarele a revoluționat genurile fantasy și horror, iar la TIFF Oradea va rula cu acompaniament muzical live asigurat de duo-ul orădean Maatus Pealler și Gabi Crecan.

Duminică, pe 4 septembrie, orădenii au ocazia să urmărească versiunea originală a filmului Nosferatu, acompaniată în premieră absolută de artiștii Filarmonicii. Bazat pe romanul „Dracula”, scris de Bram StokerNosferatu poartă semnătura legendarului regizor F.W. Murnau și reprezintă una dintre operele de referință ale expresionismului german. Spectacolul muzical oferit cu ocazia centenarului filmului la Filamonică va fi completat de interpretările sopranei Mihaela Maxim, alături de Cătălin Petrescu (bariton) și Iustinian Zetea (bas), sub bagheta dirijoarei Simona Strungaru, cea care semnează și muzica originală care va însoți proiecția.

Programul complet al ediției este disponibil pe oradea.tiff.ro/.