fbpixel
Movie
25 Jun 2019

Cele mai bune filme românești ale anului se văd la TIFF Sibiu 2019


Cea de a 13-a ediție TIFF Sibiu se va desfășura în perioada 27 – 30 iunie și va aduce iubitorilor de film românesc un program încărcat de proiecții autohtone apreciate în festivalurile internaționale. Nouă producții românești, o parte din ele nelansate în cinema, vor sosi la Sibiu alături de autorii și protagoniștii lor.

Proaspăt lansat și foarte bine primit de critica de film, Parking, cel de-al patrulea lungmetraj al regizorului Tudor Giurgiu, va da startul maratonului de filme și evenimente speciale de la Sibiu, joi 27 iunie, de la 19:00, la Centrul Cultural „Ion Besoiu” (Sala Mare), în cadrul Deschiderii Oficiale a noii ediții a festivalului. Publicul prezent se va putea întâlni chiar cu Tudor Giurgiu, dar și cu scriitorul Marin Mălaicu-Hondrari, autorul bestseller-ului „Apropierea” și co-scenarist al filmului, precum și cu actrița Carmen Florescu. Cei care nu reușesc să ajungă la Proiecția de Gală, mai au două șanse de a vedea pe marile ecrane povestea de dragoste care a cucerit publicul din România: vineri, 28 iunie, de la 21:45, într-o proiecție specială la Palatul Brukenthal de la Avrig, și duminică 30 iunie, de la 22:00, în noul spațiu din Piața Habermann.

Monștri., debutul regizorului Marius Olteanu, premiat la TIFF 2019 în cadrul Zilelor Filmului Românesc și distins cu Marele Premiu la Sofia, ajunge la Sibiu înainte de lansarea în cinema. O poveste de dragoste despre compromis, presiuni sociale și revelații dureroase din viața unui cuplu, filmul de-o admirabilă rigoare formală va putea fi urmărit pentru prima dată la Sibiu pe 28 iunie, de la 20:15, la Centrul Cultural „Ion Besoiu” (Sala Mică), în prezența regizorului și a actorilor Judith State și Cristian Popa.

Tot în premieră, sibienii vor putea urmări Mo, debutul în regie al lui Radu Dragomir, cu Răzvan Vasilescu, Dana Rogoz și Mădălina Craiu în distribuție. Încă dezorientată după moartea tatălui său, Mo (interpretată de Dana Rogoz), ajunge împreună cu prietena ei din copilărie în dormitorul profesorului la care tocmai a ratat un examen. Proiectul a fost selecționat încă din faza de lucru la Sarajevo, în 2017, în programul secțiunii CineLink, iar acum este gata să-i șocheze pe spectatorii TIFF Sibiu. Proiecția va avea loc sâmbătă, 29 iunie, de la 20:15, la la Centrul Cultural „Ion Besoiu” (Sala Mică) și va fi urmată de o discuție cu actrița Mădălina Craiu.

Înainte de premiera internațională din cadrul prestigiosului Festival de Film cehesc Karlovy Vary, Arest, al doilea film semnat de Andrei Cohn, ajunge la Sibiu pe 28 iunie, de la 18:45, la Teatrul Gong. Filmul, recompensat la Cluj în cadrul Zilelor Filmului Românesc cu Premiul pentru Cel mai bun lungmetraj, relatează întâmplările prin care trece un arhitect după ce este arestat în 1983 și împarte celula cu un colaborator al Securității. Alexandru Papadopol, care interpretează rolul arhitectului Dinu Neagu, va fi prezent, alături de regizor, la întâlnirea cu publicul sibian, imediat după proiecție.

Una dintre surprizele ediției o constituie proiecția specială California  Dreamin’ (Nesfârșit), de sâmbătă 29 iunie, de la 21:30, în Piața Mare. Aceasta are loc în onoarea și în prezența actorului Răzvan Vasilescu, căruia îi va fi înmânat cu această ocazie Premiul pentru întreaga activitate. Acțiunea filmului, regizat de regretatul Cristian Nemescu și distins cu Premiul Un Certain Regard la Cannes, se petrece în timpul războiului din Kosovo, într-un mic sat din România, unde şeful de gară opreşte un tren NATO ce transportă echipament militar și refuză să-i dea aprobare să plece.

Cinefilii care au ratat Moromeții 2, desemnat anul acesta Cel mai bun film la Gala Premiilor Gopo, vor avea ocazia să descopere continuarea, după 30 de ani, a celebrei ecranizări regizate de același Stere Gulea, joi 27 iunie, de la ora 22:00, în Piața Mare, în prezența actorului Cuzin Toma. Ilie Moromete (Horațiu Mălăele) şi fiul său, Niculae (Iosif Paștina) văd instalarea comunismului cu ochi diferiţi, de unde și conflictul mocnit dintre ei. Despre diferitele perspective asupra istoriei vorbește și filmul lui Radu Jude, Îmi este indiferent dacă în istorie vom intra ca barbari. „Un atac caustic şi foarte actual la adresa negării Holocaustului în România şi a miopiei față de istorie” (Variety), filmul care a făcut turul marilor festivaluri și a fost premiat cu Globul de Cristal la Karlovy Vary, în 2018, va fi proiectat la Sibiu pe 27 iunie, de la 17:45, la Centrul Cultural „Ion Besoiu” (Sala Mică), în prezența actorului Alexandru Dabija.

Nu putea lipsi din programul filmelor românești de la TIFF Sibiu, documentarul Distanța dintre mine și mine (r. Mona Nicoară și Dana Bunescu), lansat anul acesta în cinema, și care explorează fricțiunea dintre memoria personală și arhiva oficială, construind un portret viu al poetei avangardiste Nina Cassian.

 

Tradiţii, peisaje pitoreşti, personaje spumoase şi umor autentic românesc sunt ingredientele cu care comedia ardeleanească Pup-o, mă! (r. Camelia Popa) a cucerit publicul din România. Sibienii o vor putea urmări într-o proiecție în aer liber, la care o parte din echipa de producție va fi prezentă, joi 27 iunie, de la ora 21:30, la Gura Râului.

Atât pentru filme cât și pentru evenimentele speciale, biletele pot fi cumpărate direct din aplicația oficială TIFF, iar codul de bare unic generat pentru fiecare utilizator va asigura un mod rapid de a intra la filme. Aplicația poate fi descărcată în forma ei nouă din App Store (http://bit.ly/tiff-official-ios-app-2019) și Google Play Store (http://bit.ly/tiff-official-android-app-2019). Celor care deja au aplicația pe telefon, le este recomandat să verifice că este instalat și ultimul update.

Biletele pentru TIFF Sibiu 2019 sunt disponibile și pe https://tiff.eventbook.ro, iar din data de 27 iunie vor putea fi achiziționate și de la info-point-ul din Piața Mare sau la locații, înaintea difuzării. Proiecțiile din Piața Mare au INTRAREA LIBERĂ!