Movie
07 Jul 2022

Romanian actors and directors will meet the audience at TIFF Sibiu 2022


Azi ia startul cea de-a 16-a ediție a Festivalului International de Film Transilvania de la Sibiu, care promite patru zile pline de filme, cine-concerte, proiecții pentru copii, dar și invitați speciali. Printre artiștii care își vor da întâlnire cu publicul din Sibiu se numără regizorul Alexandru Lustig sau actorii Alexandru Papadopol și Anca Sigartău. Aceștia vor fi prezenți la festival pentru a-și prezenta cele mai noi producții. Biletele pentru filme sunt puse în vânzare pe https://tiff.eventbook.ro/

Vineri, de la ora 21:45, sibienii sunt așteptați în Habermann Markt la proiecția Metronom, debutul în regie al lui Alexandru Belc, recent premiat la Cannes. Proiecția va avea loc în prezența a doi actori din distribuție – Marius Boboc și Mihnea Moldoveanu – care vor sta de vorbă cu spectatorii după film. Metronom evocă România anilor ‘70 și mecanismele de represiune ale Securității printr-o poveste de iubire între doi adolescenți, marcată de trădare, libertate și iertare.

Sâmbătă, sibienii au ocazia să întâlnească echipele filmelor românești din program. La ora 16:00, la Cine Gold, va avea loc proiecția documentarului Pentru mine tu ești Ceaușescu, în regia lui Sebastian Mihăilescu, câștigător al secțiunii What’s Up, Doc? la TIFF 2022. Proiecția va avea loc în prezența lui Dan Hudici, unul dintre actorii din rolurile principale. De la 20:15, tot la Cine Gold, spectatorii sunt așteptați la Nimic despre dragoste, noul film regizat de Florin Piersic Jr, o dramă provocatoare despre infidelitățile care distrug prietenii și căsnicii. Florin Piersic Jr va fi prezent la proiecție și va intra în dialog cu publicul la final. Iar la ora 21:45, în Piața Huet (intrare liberă) va fi văzut în premieră Nunți, botezuri, înmormântări, noul film semnat de regizorul Alexandru Lustig, cu Șerban Pavlu în rolul principal. La proiecție vor fi prezente, alături de regizor, actrița Anca Sigartău și producătoarea Cristina Dobrițoiu.

Duminică, în ultima zi de festival, de la ora 18:15 la Cine Gold, actorul Alexandru Papadopol va fi prezent la avanpremiera Balaur, în regia lui Octav Chelaru. Inspirat dintr-un caz real, filmul spune povestea de dragoste interzisă dintre o profesoară și un elev.

Și cei mici vor avea parte de întâlniri la film, în EducaTIFF. Filmele de weekend, programate la ora 11:00 la CineGold vor fi urmate de discuții pe baza subiectelor de pe ecran. Vineri, multi-premiatul Loc de joacă / Un Monde (r. Laura Wandel), distins în 2021 cu Premiul FIPRESCI la Cannes, sâmbătă, Familia Adevarată / La Vraie Famille (r. Fabien Gorgeart), povestea emoționantă a unui băiat obligat să renunțe la căminul cald în care a crescut pentru a se întoarce alături de tatăl său biologic, iar duminică Eu sunt Zlatan/ I Am Zlatan (r. Jens Sjögren), în care protagonistul se depășește pe sine însuși pentru a deveni un fotbalist de succes.

Proiecțiile TIFF Sibiu din Piața Huet și din cadrul programului EducaTIFF la Cine Gold sunt cu intrare liberă. Accesul la filmele EducaTIFF se face în baza rezervării unui bilet cu valoare 0. Pentru Piața Huet nu e nevoie de rezervare.

Programul complet al celor patru zile de festival poate fi descoperit pe sibiu.tiff.ro si pe pagina de Facebook a Festivalului. Programul poate suferi modificări în caz de vreme nefavorabilă. Modificările vor fi anunțate pe site și pe pagina de Facebook.