Movie
05 Oct 2019

3 dintre cele mai importante animații ale momentului și realizatorii lor îți dau întâlnire la Animest 14


Selecția de filme proiectate între 4 și 13 octombrie în premieră în România, în cadrul celei de-a 14-a ediție Animest, va depăși toate așteptările cinefililor și va aduce invitați surpriză în fața iubitorilor de animație.

 

Prezentat în premieră la Cannes, în secțiunea Un Certain Regard, Rândunelele din Kabul (Hirondelle de Kaboul) este filmul inspirat din romanul omonim al scriitoarei algeriene Yasmina Khadra, despre brutalitatea controlului Taliban, văzut prin ochii a doi îndrăgostiți. Povestea adaptată elegant în acuarelă 2D marchează începutul colaborării de succes dintre cineasta Zabou Breitman și artista Eléa Gobbé-Mévellec, aflată la debutul său regizoral. Proiecția filmului la Animest îl va aduce în România pe Nicolas Debray, cunoscut pentru filme ca Iluzionistul sau  The Secret of Kells și cel care a condus echipa de animatori. 

 

FUNAN, debutul remarcabil al regizorului, inspirat din istoricul propriei sale familii, a fost distins cu Marele Premiu la Annecy în 2018 și se va vedea la Animest pe 12 și 13 octombrie, în prezența producătorului francez Sébastien Onomo, la Cinema Elvire Popesco.

 

Dacă te numeri printre fanii comediilor romantice, povestea autobiografică din Amintirile unui bărbat în pijama (Memorias de un hombre en pijama) îți va ajunge direct la inimă. Filmul regizat de Carlos Fernandez de Vigo și inclus în acest an cursa pentru Premiile Goya transformă în realitate cel mai mare vis al lui Paco, un burlac de 40 de ani. Asta până când dragostea intră în joc și îi dă peste cap planul de a-și trăi viața în confortul propriei case, fără să fie nevoit să iasă vreodată din pijamale. Filmul va avea parte de două proiecții special în prezența regizorului spaniol, invitat special la festival alături de Lorena Ares, care a condus departamentul de animație.