fbpixel
Skip to main content

Produse Domestice

Produse Domestice

O piesă de: Xandra Popescu
Cu: Ioana Flora și Smaranda Nicolau
Regia: Ioana Păun
Muzica: Cătălin Rulea
Voce: Diana Miron
Investigație: Laura Ștefănuț
Mișcare: Carmen Coțofană

Spectacol vorbit în Limba Engleză.


„Eu îi sfătuiesc pe toți angajatorii să se poarte cu ele cu o mână de fier în mănușă de catifea.”

— extras dintr-un interviu cu directoarea unei agenții de recrutare.

„Produse domestice“ este un proiect amplu de Teatru de Investigație realizat de Ioana Păun alături de o echipă de artiste și jurnaliste, care utilizează spectacolul, jurnalismul și advocacy-ul pentru a face vizibile poveștile lucrătoarelor domestice. Bazat pe o investigație jurnalistică de peste 4 ani, pe mărturii și interviuri cu bone, angajatori, agenții și instituții specializate pe migrație, „Produse domestice“ a cartografiat un teritoriu virgin, devenind unul dintre cele mai notorii proiecte de artă socială din ultimii ani, atrăgând interesul festivalurilor și mass-media și o nominalizare la premiile AFCN pentru cel mai bun proiect de activare intraculturală.

Spectacolul pornește de la o poveste reală. Precum multe alte filipineze, Joy vine să lucreze în România ca bonă pentru cei doi copii ai unei familii bogate. Totul merge bine, până când într-o zi, tatăl familiei începe să o hărţuiască. Când Joy se plânge angajatoarei, în loc să îşi confrunte soţul, aceasta îi face o propunere ciudată. Curând Joy îşi va da seama că a intrat într-o capcană domestică. Treptat, ea devine sclava familiei. Adevărata Joy trăiește în București, România și alături de alte filipineze au luat parte la investigația pentru acest spectacol.

Precum Joy, mii de alți filipinezi din România se luptă cu un sistem care nu le recunoaște munca. Produse Domestice pornește de la experiențele femeilor imigrante pentru a dezvălui implicațiile muncii domestice plătite și neplătite. Vorbește despre adevăratul preț al muncii domestice și instigă împotriva sexualizării acesteia.

În primele reprezentații ale piesei, rolul lui Joy a fost jucat de Ynia, o ingineră din Filipine care lucra ca bonă în România iar după plecarea ei din țară actrița Ioana Flora a intrat în pielea personajului. 
 

we also recommend