fbpixel
Skip to main content

Sibiu - Miss Daisy și șoferul ei

Order tickets
Centrul Cultural Ion Besoiu - Sala Mare, Sibiu Today, 15 November 2019 / 21:00 100 lei (Categoria A) / 80 lei (Categoria B) Choose seats
Sibiu - Miss Daisy și șoferul ei

Miss Daisy și șoferul ei vin în orașul tău

 

 

“Miss Daisy şi şoferul ei” cu Maia Morgenstern în rolul principal este povestea unei doamne din înalta societate care trebuie să învingă prejudecăţile rasiale, dar şi trecerea timpului.

Recomandarea piesei o voi începe cu impresiile de final. Un final care prin intensitatea sa m-a emoţionat atât de tare, încât la bis-urile de aplauze abia mi-am revenit. Recunosc, am şi plâns la un moment dat.

“Dincolo de o poveste poetică şi comică despre prietenie şi toleranţă – spune regizorul Claudiu Goga – Driving Miss Daisy este pe de-o parte un eseu (pe alocuri crud) despre ceea ce Tolstoi numea “marea surpriză a vieţii” – bătrâneţea, iar pe de altă parte o meditaţie asupra călătoriei noastre prin viaţă, o călătorie dificilă şi imprevizibilă până la capăt pentru că, nu-i aşa?, viaţa e cea care nu are limite, nu moartea.”

Piesa începe frumos, într-un décor de Ştefania Cenean, simplu şi minimalist care parcă ne întoarce înapoi în anii 1800. Povestea este despre Miss Daisy o “cucoană” evreică de 70 de ani, putred de bogată, rasistă şi extrem de sarcastică şi acidă, care prin unele circumstanţe este obligată să-şi angajeze un şofer. Unul negru.

Acţiunea are loc în secolul XIX, în Sudul Statelor Unite unde problemele rasiale erau marcante, atunci când negrii nu aveau voie să intre în toaletele publice sau erau vânaţi de organizaţia teroristă Ku-Klux-Klan.

Boolie, un afacerist notoriu, îi face faţă foarte greu mamei sale, care cu limba sa ascuţită reuşeşte să atingă pe oricine. Ceea ce o intrigă pe miss Daisy este că tradiţiile evreieşti se pierd cu trecerea timpului şi că modernismul şi Moş-Crăciunul pun stăpânire pe datinile israelite.

Pe de altă parte, un şofer negru este foarte greu de suportat, însă cu timpul barierele rasiale se depăşesc şi se ajunge la o apropiere firească. Momentele dintre cei doi sunt cele mai savuroase datorită dialogului, dar şi datorită jocului actorilor care este impresionant.

Din nefericire anii trec şi miss Daisy se degradează pur şi simplu sub ochii spectatorului. Din doamna dreaptă, demnă şi plină de umor fin ajunge o bătrână cocoşată şi peste ani o bătrână nebună internată la azil. Senectutea îşi spune cuvântul şi acest proces îngrozeşte spectatorul. Dacă la începutul piesei am râs în hohote spre final am amuţit, când Maia Morgenstern reuşeşte să pătrundă prin scutul impus de distanţă şi spaţiu direct în sufletele spectatorilor.

Alfred Uhry, autorul piesei “Driving Miss Daisy”, a fost distins cu premiul Pulitzer pentru dramaturgie.

 

Text: recenzie Unica.ro

we also recommend

ROMANIA 100
21.11.2019
ROMANIA 100


ZUG.zone

DRAGOSTEA CELOR TREI PORTOCALE de Georgeta Lozinca
17.11.2019
DRAGOSTEA CELOR TREI PORTOCALE

de Georgeta Lozinca
Teatrul Arlechino

Thailanda New Wave Theater Festival Ediția I
23.11.2019
Thailanda

New Wave Theater Festival Ediția I
Teatrul de Vest Reșița