fbpixel
Skip to main content

Corp Urban

Luna Istoriei LGBTI

Corp Urban Luna Istoriei LGBTI

Piesa de teatru Corp Urban ficţionalizează poveştile a patru femei de etnie romă şi investighează relaţia dintre acestea şi propriul corp, printr-o lentilă personală, dar şi ȋn context social: corpul ca mijloc de producţie, corpul ca proprietate, corpul ca un leagăn al maternităţii; corpul sănătos, corpul bolnav, corpul ruşinos, corpul fizic ca oglindă a vieţii sociale şi ca unică posesie personală. Vom face o incursiune ȋn universul marginalilor, explorând zonele gri ale moralei şi ale societăţii şi deschidem spre dezbatere subiectul controversat al drepturilor sexuale şi reproductive, ȋntr-un spectacol muzical, tandru, asumat şi curajos, despre corp, sexualitate, supravieţuire şi identitate, ȋn România secolulului 21.

Octombrie este Luna istoriei LGBTI, iar anul acesta vorbim în special despre curajul și perseverența de care au dat dovadă membrii acestei comunități de-a lungul timpului. Tocmai de aceea ne bucurăm că putem avea în cadrul acestei luni două spectacole ale companiei de teatru Giuvlipen. Cele două spectacole vorbesc atât despre sexualitate şi identitate ȋn România secolulului 21, dar și despre poveștile supraviețuitorilor unui genocid despre care nu învățăm sau aflăm în timpul școlii. În aceste timpuri în care sentimentele rasiste mereu prezente în societatea românească sunt și mai grav agitate este esențial să ne educăm împreună despre prejudecățile și stereotipurile cu care pornim la drum încă din copilărie. Doar ne putem dovedi solidaritatea și putem înțelege cu adevărat mai multe despre intersecționalitate.

Giuvlipen este o companie de teatru înființată de Asociația Actorilor Romi în anul 2014. Această companie este prima inițiativă din România dedicată sprijinirii actorilor și dramaturgilor romi și promovării teatrului contemporan rom. Temele spectacolelor lor sunt diverse, dar au ceva în comun: ele abordează deschis subiecte pe care uneori istoria, uneori mentalitatea și constrângerile sociale sau politice le-au pus sub tăcere. 

Printre distincțiile primite de-a lungul timpului se numără premiul special al al Consiliului Britanic în cadrul Galei Premiilor UNITER din acest an, precum și nominalizarea Mihaelei Drăgan, co-fondatoarea Giuvlipen, la la premiul Gilder/Coigney International Theatre Award din New York, în 2017 și 2020.