fbpixel
Skip to main content

Tóth Péter: Árgyélus királyfi / Prințul Árgyélus

Tóth Péter: Árgyélus királyfi / Prințul Árgyélus

Spectacolul „Prinţul Árgyélus” înseamnă o bună ocazie de întâlnire pentru copiii de vârsta preşcolară şi şcolară cu lumea operei. Opera se bazează pe basmul popular maghiar cu același titlu, al cărui protagonist este un prinţ care se îndrăgosteşte de o zână blestemată, cea din urmă furând merele de aur ale familiei regale. Prinţul Árgyélus porneşte în căutarea Frumoasei Ilona și ajunge în regatul vrăjitoarei Mortadella, care o ţine în captivitate pe iubita lui. 

Opera creată de compozitorul Péter Tóth, de libretiştii András Schlanger şi Róbert Bognár, precum şi autorul poeziilor, Szabolcs Várady, nu se limitează la o simplă repovestire a basmului. Structura originală este pe alocuri confuză, unele fire ale povestirii au rămas neterminate, însă autorii operei au clarificat acţiunea basmului, şi l-au adaptat la nevoile şi preocupările publicului contemporan. 

În basmul original Frumoasa Ilona este un personaj pasiv care aşteaptă să fie salvată, însă în operă protagonista feminină îşi asumă un rol activ în învingerea vrăjitoarei rele. Această modificare este în concordanţă cu schimbarea rolului femeii în societate. Fetiţele de azi vor deveni adulţi care iau decizii independente, sunt libere să-şi construiască viaţa așa cum își doresc, şi înfruntă greutăţile împreună cu persoana iubită. 

Totuşi, rolul educativ al spectacolului nu precedă acţiunea palpitantă, umorul sau magia. „Spectacolul lasă la o parte didacticismul pentru a face loc umorului” - declară autorii operei.

we also recommend

Ai Weiwei: Fără regrete DVD - One World Romania
Colectia de DVD-uri One World Ro
Ai Weiwei: Fără regrete

DVD - One World Romania
Bucuresti

Here Be Dragons  | Aici sunt dragoni DVD - One World Romania
Colectia de DVD-uri One World Ro
Here Be Dragons | Aici sunt dragoni

DVD - One World Romania
Bucuresti

Sahia Vintage IV – comandă politică DVD - One World Romania
Colectia de DVD-uri One World Ro
Sahia Vintage IV – comandă politică

DVD - One World Romania
Bucuresti

Munca la distanță, IP și IT Munca în IT: one night stand sau relație de lungă durată?
24.07.2019
Munca la distanță, IP și IT

Munca în IT: one night stand sau relație de lungă durată?
Hilton Garden Inn Old Town Bucharest – Cismigiu Hall